Сигурно отдавна си мечтаете да избягате с половинката си на някой райски остров, където да останете насаме с него, палмите, морето и вашата любов?

Чудесно! Но понякога тези почивки се превръщат в истински кошмар и за двамата партньори. За да избегнете грешки и конфликтни ситуации, последвайте съветите на психолозите, с които се консултирахме. Предлагаме ви 8 златни правила на романтичната почивка.

1. Разберете се предварително какво очаквате от съвместното пътуване

За да избегнете недоразумения и разочарования, уверете се предварително, че двамата имате еднакви предпочитания за почивката. Иначе може да излезе, че вие искате да лежите на слънце на плажа, а той – да направи дълъг планински преход. Обсъдете и целта на пътуването – дали искате да се усамотите двамата, да купонясвате до припадък или да откриете нещо ново и интересно. Често още по време на обсъждането възникват конфликти, прерастващи в скандал. Представете си колко по-лошо ще е това да се случи по време на почивката... Психолозите ви съветват да повдигнете въпроса на романтична вечеря – в приятна обстановка ще се разбирате много по-добре.

2. Планирайте програмата предварително

След като решите къде ще ходите, постарайте се да съставите поне приблизителна програма на почивката. Разгледайте снимки в интернет и прочетете отзиви на други туристи, за да знаете предварително кои места и забележителности смятате да посетите. Така ще можете да си направите бързо точен план по-късно. Но недейте без време да слагате строги ограничения – може да ви хареса някое място, за което не сте знаели преди, или пък да си намерите нови приятели, които да ви поканят някъде. Оставете си свободно време, което да запълните с нещо непредвидено в зависимост от настроението си и получената на място информация.

Четете още: Идея за романтична почивка: Thorngrove Manor


3. Обсъдете работния график

За жалост съвременният бизнес често ни нагърбва със задачи, които трябва да се решат спешно. Много хора работят дори по време на почивката си и това обикновено става повод за караници. Разбира се най-добрият вариант е и двамата влюбени да оставят лаптопите вкъщи и да си изключат телефоните, но не всеки може да си го позволи. Ако нямате намерение или възможност да се откъснете напълно от работата, обсъдете предварително колко време ще й посветите. Така ще избегнете евентуални конфликти.

4. Избягвайте неприятните теми

На почивка е важно да поддържате атмосфера на хармония. Според едно проучване 4 от 5 двойки се карат по време на почивка, при това повод за кавгата стават не обстоятелствата покрай пътуването, а стари проблеми. Ако не искате да помрачите краткото си пътешествие със сериозни конфликти, разберете се предварително с партньора да не говорите на теми, които са ви неприятни. Постарайте се поне по време на почивката да си дадете възможност един на друг да се порадвате на живота и да забравите за проблемите. Ако партньорът ви се чувства добре, той ще направи всичко възможно да зарадва и вас.

5. Бъдете оптимисти

Споменатото по-горе проучване е установило един изненадващ факт – някои хора твърдят, че почивката е стрес за тях! Това може да се отнася за вас или за партньора ви – все пак отивате на ново място, с по-различна храна, по-различно време за сън... А и пътуванията са уморителни сами по себе си. Но не позволявайте на лошото настроение да развали почивка, която сте подготвяли дълги месеци. Някои особено впечатлителни личности са готови да хванат първия полет към вкъщи, ако нещо стане не така, както са искали. Не бъдете като тях! Малките неуспехи (забравили сте да вземете или да направите нещо например) ще се превърнат в забавна история, която да разказвате по-късно с усмивка.

6. Преценете разходите си

Пътешествията са скъпо удоволствие. За начало определете какви средства можете да отделите за самото пътуване и с колко пари ще разполагате по време на почивката. Разберете се и кой от двамата ще решава кои разходи са оправдани. Разбира се всеки трябва да има и известна сума лични средства. Ако почивката се финансира от мъжа, трябва да знаете много добре колко големи разходи можете да си позволите без негово знание. Не излизайте извън тези рамки, дори ако видите роклята на мечтите си. Ще имате и други възможности да осъществите мечтата си, но пък можете да изгубите партньора си завинаги. По-добре му кажете, че много бихте се радвали, ако... Най-вероятно той сам ще реши да ви направи подарък.

7. Оставете си лично време

Всеки човек си има свой ритъм на живот и свои увлечения. Позволете на партньора си да изпуши едно наргиле насаме или да отиде на бира с новите си познати, ако така иска. Вие пък можете да почерпите удоволствие от игра на тенис, разпускане край басейна или обиколка на магазините. Дори и най-скъпият човек може да ви омръзне в един момент, дайте си почивка един от друг и си позволете да почувствате липсата на любимия. Впрочем това разделяне по интереси може да стане и докато сте заедно – например той може да седне на сянка край плажа с лаптопа си, докато вие се печете.

8. Прелъстявайте го

По време на отпуска нормите на обичайното поведение могат да се разширят малко. Покажете на партньора си, че сте страхотна жена. Използвайте всичките си малки тайни, за да го прелъстите, но действайте постепенно, за да не го шокирате. Можете да започнете с това да покажете красивия си нов тен с къса рокля и дълбоко деколте – това със сигурност ще му хареса. Само че не забравяйте, че има и други мъже, които ще ви обърнат внимание. Не давайте поводи за ревност и покажете, че всичките ви съблазнителни трикове са предвидени само за вашия любим.