През студените месеци всички тръпнем в очакване на пролетта и се готвим за нещо ново, затова ентусиазирано се пробваме в различни начинания.

За да имате сили да изпълните плановете си, консумирайте полезни за имунитета продукти – билкови чайове, цитрусови смутита, фреш от моркови и т.н.

Четете още: Чесън, лимон и люто при болки в гърлото

1. Мед

Време е да си приготвим вкусна и полезна смес, която да добавяме в чая си. Медът има антибактериално и противовирусно действие. Редица проучвания показват, че той е ефективно лекарство както срещу външни, така и срещу вътрешни инфекции. Добавяме и канела заради нейните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези два продукта в комбинация са силен стимулант за имунитета.

Когато си приготвяте чай, вземете чаша вряла вода, изчакайте да се охлади до 60 градуса и разтворете в нея 1 супена лъжица мед и сока от половин лимон. Подправете с щипка канела. Препоръчва се да пиете този чай два пъти дневно на гладно.

Четете още: Кулинарните престъпления на нашето време

2. Шипки

Шипките са рекордьори по съдържание на витамин С, който повишава активността на имунната система и поддържа организма при борба с инфекциите. Червените плодове се използват още от Средновековието за лечение на простуда и грип. Освен това шипките се отличават с приятен сладко-кисел вкус и наситен аромат, който ще ви помогне да се отпуснете и да се отърсите от стреса.

Само че не правете грешката да варите шипките, вместо просто да ги накисвате в гореща вода. При кипене витамин С се разгражда напълно. Правете си настройка – залейте шипките с вода с температура 60 градуса и ги оставете да престоят една нощ.



3. Цитрусови плодове

Мандарини, лимони, грейпфрути – всичките цитрусови плодове са същински „слънчеви батерии“, заредени с витамин С, фибри и минерали. С тяхна помощ ще бъдете по-устойчиви на инфекции, а дейността на нервната система и на други органи ще се подобри. В 2-3 мандарини се съдържа дневната доза витамин С, а при това има и фибри, калий и калций – последните две са важни за укрепване на костите.

Ако искате да усвоите всички полезни вещества от плодовете, при приготвяне на смути смелете мандарините заедно с кората.



4. Джинджифил

В Япония са проведени проучвания, които са показали, че джинджифилът може да помогне много на организма при профилактика и лечение на грип. Пикантният корен понижава температурата, успокоява болките в гърлото и кашлицата, има отхрачващо действие. Съдържа вещества, наречени гингероли, които стимулират кръвообращението и по този начин отпушват носа. Заради засиленото оросяване организмът получава повече кислород, който помага против възпаления, извлича токсините и обезврежда вирусите.

Пригответе си чай от джинджифил – залейте с чаша вряла вода 1 супена лъжица настърган джинджифил или парченце от корена с дебелина 1 см.



5. Моркови

Сокът от моркови се отличава с приятна сладост и затова го обичат както възрастни, така и деца. Имаме една добра новина – вкусната напитка може много да ви помогне през сезона на простудните заболявания. Морковите съдържат витамин С, витамини от група В, калий, желязо, натрий и фосфор, които със съвместни усилия стимулират дейността на черния дроб, намаляват стреса, прочистват кръвта и тонизират чревните стени.

Морковите са и отличен източник на витамин А, който е изключително важен за регулацията на имунната система и помага на организма да се бори с инфекциите, повишавайки активността на лимфоцитите. Най-полезен ще е сокът от моркови, приготвен в домашни условия.



6. Хвойни растения

Може би не сте очаквали игличките на хвойните растения да повишават имунитета. Според знахарите средството е ефективно почти срещу всички болести. Хвойната растителност съдържа фитохормони, витамини Е, РР и С, витамини от група В, манган, желязо и ефирни масла.

Пригответе си хубаво зимно лекарство – опърлете с вряла вода 2 супени лъжици борови иглички, залейте ги с чаша вряла вода и ги варете 20 минути. Оставете сместа да се изкисне 30 минути, след което прецедете. Желателно е да консумирате напитката всеки ден, подправена с мед.

7. Сушени кайсии

Сместа от мед, орехи и сушени кайсии е едно от най-вкусните лекарства за профилактика и лечение на простудни заболявания. В сушените кайсии се съдържат много фибри и пектин, които спомагат за прочистване на организма от токсини. При това плодът е богат и на витамини А, С, В и Р, калций, калий, фосфор, желязо и магнезий.

Смесете сушените кайсии със стафиди, мед и орехи в пропорции по ваш вкус. Подправете със сока от половин лимон и минуту всичко през месомелачката. Хапвайте по една супена лъжица от сместа на ден или я разреждайте в чаша вода и я пийте като компот.



8. Чесън

Не може да не споменем и един от най-добрите антисептици – чесъна. Настойката от чесън се смята за универсално лекарство, което помага за профилактика на простуда и грип. Особено добре действа в комбинация с мед и лимон.

Средството се приготвя по следния начин – счукайте скилидка чесън, смесете я със сока от един лимон и 1 супена лъжица мед и залейте всичко с 200 мл. вряла вода. Затворете плътно с капак сместа и я варете 10 минути. Готовата отвара се охлажда и се пие по 5 пъти на ден по 3 супени лъжици.