Защо на великденската трапеза има яйца, от какво месо да започнете яденето и от кои продукти да се въздържате след пости – в тази статия ще ви разкажем за всичко това.

Край на постите

От медицинска гледна точка за условно здрав човек постите са нещо полезно. Лекарите дори препоръчват целогодишно веднъж на 10 дни да си правите „ден за разтоварване“. Ако обаче сте спазвали пости, трябва да се върнете постепенно към нормалното си меню. Най-важното е да бъдете умерени.

1. Великденската трапеза

Въпреки че яйцата се усвояват и храносмилат лесно, не прекалявайте с тях. На самия Великден най-добре се ограничете само с едно яйце – то ще е напълно достатъчно, за да върнете в менюто си храните от животински произход, без да натоварвате стомаха. Козунакът и другите печива на великденската трапеза трябва да са вчерашни (недейте да ги ядете пресни), а болните от холецистит е най-добре изобщо да не ги ядат. Можете без опасения да хапнете малко извара или кисело мляко. Алкохолът не е препоръчителен.

2. Месо и риба

Трябва да разширявате асортимента от белтъчини постепенно. Най-добре е да отложите яденето на месо до третия или четвъртия ден след приключване на постите. Започнете с яйца и продължете с немазни диетични продукти – варено пилешко или телешко (избягвайте пържено). Можете да си приготвяте кюфтета на пара. Ако обичате риба, в началото отбягвайте ястията от треска или бял риба. Не забравяйте да консумирате подправки и прясна зеленина (магданоз, копър, зелен лук) – това ще подпомогне усвояването на тежките белтъчинни храни.

3. Плодове и зеленчуци

След края на постите не губете полезния навик да ядете храни, богати на влакнини. Продължавайте да консумирате зеленчуци и зърнени храни. Това е особено важно за хората, които страдат от стомашно-чревни заболявания.

Четете още: Романтичен Великден за двама


4. Кисело мляко и извара

Киселото мляко и изварата ще ви помогнат да подготвите организма си за връщане към обичайното си меню. Пийте преди лягане чаша разбито кисело мляко или айран – това е полезно за червата.

5. Мазнини и сосове

Страстното ви желание още първия ден да залеете салатата си с тежък майонезен сос е естествено и разбираемо. Но не бързайте. През първите дни (поне една седмица след поста) продължете да подправяте салатите само с олио или зехтин и не посягайте към оцета или майонезата.

6. Напитки

Всички диетолози са на едно мнение – при излизане от пости най-важното е да пиете много течности. Консумирайте повече сокове, компоти и фрешове. За да стимулирате храносмилането (особено преди белтъчинни храни) можете да изпиете като аперитив чаша червено вино.

7. Забранени храни

За да не натоварвате излишно стомаха и червата, през първите дни след поста отбягвайте следните продукти:

- чипс, солени ядки, бисквити;
- пържени и мариновани храни;
- макарони и картофи във вид на полуфабрикат, бульон на кубчета;
- бонбони, кондензирано мляко, тестени сладкиши;
- кафе, газирани напитки;
- гъби (в големи количества).

8. Хранете се често и по малко

Не се наяждайте напълно, хапвайте по малко на всеки 2-3 часа. Така ще разпределите правилно натоварването на стомашно-чревния тракт и ще избегнете проблеми като тежест в корема и киселини.