Автор
Woman.bg

8 неща, които трябва да направиш докато си в Рио (2)

Днес ви представяме останалите четири незабравими преживявания, които можете да изпитате само и единствено в Рио де Жанейро.

5) да пиеш кафе в Коломбо



Confeitaria Colombo е най-старата сладкарница в града. Създадена е през далечната 1894 г. и е част от културното и артистично наследство на Рио.

Огромни огледала, прекрасни полилеи, малки масички парижки тип – интериорът е изтънчен и приятен. Коломбо е рай за лакомниците - витрините са отрупани с всевъзможни вкуснотии - тортички, пайове, типичните бразилски тестени изкушения - с месо /pastel de carne/, със сирене /empada de queijo/, с кайма /kibe/, а кафето определено е за ценители.

6) да се насладиш на бразилската кухня



Бразилия е рай за чревоугодниците. Бразилската кухня e много богата и вкусна - голямо разнообразие от плодове, тестени произведения, разбира се, традиционните фейжоада и чураско.

Фейжоадата е ястие от черен боб и свинско месо, което се сервира гарнирано с ориз, брашно от маниока и резенчета портокал.

Другото типично е т.нар, „чураско” - най-просто може да се опише като късове месо, набучени на шиш. Разнообразието на месото е голямо - свинско, телешко, пилешко, наденички... Чураскария се нарича мястото, където може да бъде опитано.

7) да отидеш на пазар


Пазарите в Рио са много и привличат неудържимо. Стъпиш ли веднъж там, връщаш се всеки следващ ден, грешка - всяка следваща нощ. Да, повечето от пазарите са именно нощни - търговците започват да нареждат стоките си към полунощ и търговията кипи до сутринта.

На пазарите можеш да намериш всичко - статуи на Христос във всякакви размери и от всякакви материали, сладки куклички в разноцветни рокли и пера на главите, птици, направени от полускъпоценни камъни, кожени карти на страната, прекрасни дървени маски, хамаци от фин памук.

В неделя през деня можеш да посетиш най-известния пазар в Рио - Хипимаркет, разположен в района на Ипанема. Там стоките са още по-разнообразни, „по- маркови” .

А какви пазари за плодове има в Рио.. Манго, папа, маракуя, гуарана - можеш да опиташ всеки един екзотичен плод преди да направиш избора си.


8) да преживееш Карнавала



Феерия от багри, горещи танцуващи тела, завладяващи ритми, кайпириня. Веднъж годишно всичко е Карнавал. И мястото е Рио де Жанейро! Ако си в Рио в края на февруари, задължително трябва да се потопиш в магията на Карнавала. Това е най-грандиозното събитие в Бразилия.

Подготовката му отнема цяла една година - композират се песни, които възпяват определено събитие, идея, дори бразилски щат; правят се огромни платформи - тематични колесници, на които да се качат и танцуват десетки горещи танцьори; шият се невероятните пищни костюми; хиляди хора репетират усилено месеци наред в школите за самба. Целта е да се класират и участват в последната вечер на Карнавала - Парада на победителите.

Специално жури предварително класира шестте най-добри школи за годината и на Парада на победителите те триумфално дефилират на Самбодром пред стотици хиляди зрители. Завладяваща самба, пайети, пера, невероятни цветове, идеи, движения, страст...

Първоначално не можеш да повярваш да очите си – толкова неземно, опияняващо ти се струва всичко, после започваш да танцуваш с школите и да пееш. Часовете минават неусетно и ти посрещаш изгрева с най-добрите за годината - школата победител. Карнавалът в Рио не може да се опише - трябва да се преживее!

Първата част на статията можете да прочетете тук