Човек не се ражда мумия – но може да стане такава. И изобщо не е нужно да сте египетски фараон, за да останете мумифицирани. В тази статия ще ви споделим 8 сигурни начина да станете мумия, както и ще ви разкажем реални истории на хора, които са успели да се мумифицират.

Начин 1 – да се родиш фараон

Разбира се най-известните мумии на света са тези на египетските фараони. До наши дни обаче са се запазили само няколко мумии от стотиците фараони от древността. Най-прочутата мумия е на фараон Тутанкамон, който е управлявал Древен Египет през ХІV в. пр. н. е.



Учените, изследвали тази мумия, намерена от експедицията на Хауърд Картър през 20-те години на ХХ в., са установили, че Тутанкамон е бил недъгав младеж. Страдал е от редица заболявания, включително „заешка устна“, куцане и изкривяване на гръбнака.



След смъртта му от малария или от усложнения след счупване на крак, жреците са го подложили, както и други фараони, на мумификация. В продължение на 70 дни са напоявали изчистеното му от вътрешни органи тяло със специални масла.



Начин 2 – да си комунистически лидер

Мумификацията на покойните лидери не изчезнала след залязването на епохата на фараоните. Подобни манипулации са се правили неведнъж и през уж просветения ХХ век, най-вече върху телата на комунистически дейци от различни страни.



Първата комунистическа мумия била на Владимир Илич Ленин. След смъртта му, уж по молба на трудещите се граждани, тялото му било балсамирано и изложено за поклонения в мавзолей на Червения площад в Москва. Останките на Ленин си стоят там до ден днешен.



Мумифицирането на Ленин послужило за пример и на други комунистически страни. По същия начин са били балсамирани и изложени останките на Георги Димитров, на виетнамския лидер Хо Ши Мин, на монголеца Сухе-Батор, на корееца Ким Ир Сен и т.н. В СССР са били мумифицирани и Йосиф Сталин и Григорий Котковский.

Начин 3 – да сте древен овчар с лош късмет

За да се превърнете в мумия, не е задължително да бъдете известна личност или политически деец. Обстоятелствата могат да ви балсамират против волята ви. Такава е историята примерно на древния овчар, известен днес под името Еци.



Тази скована в леда мумия е била открита през 1991 г. от двама туристи в Тиролските Алпи. Поначало всички мислели, че трупът е на съвременен човек, но анализите показали, че Еци е живял по тези земи преди повече от пет хилядолетия.



Учените изследвали дълги години намерената мумия и стигнали до извода, че Еци най-вероятно е бил овчар. Човекът видимо е умрял при конфликт между племената – в тялото му е намерен връх от стрела. В резултат на раняването Еци изгубил много кръв и замръзнал в планината. След време бил покрит от дебел слой сняг и лед, благодарение на което тялото му се е запазило до наши дни.

Начин 4 – да потънеш в блато

Дълго време Европа е била покрита с гъсти гори и обширни блата, голяма част от които понастоящем са пресушени. Въпреки това все още има блата, от които се добива торф. При добива на тази суровина се случват невероятни открития на „блатни мумии“.



Това са хора, които преди векове или хилядолетия са потънали в блатата – самостоятелно или като жертви на престъпление. Интересно е, че много от тези човешки останки са се мумифицирали по естествен път. Затова телата са се запазили добре до наши дни и учените могат да анализират менюто, начина на живот, облеклото и дори прическите на хората от онова време.



Пример за добре запазена мумия са древните останки на тъй наречения „човек от Толунд“, намерени в областта Ютланд в Дания през 1950 г. Местните селяни намерили трупа и поначало помислили, че е „пресен“ - тялото било толкова добре запазено, че се различавали бръчките по лицето му.

Експертизата обаче показала, че Човекът от Толунд е живял през 3-4 век преди новата ера и че е умрял от удушаване. Специалистите смятат, че или е бил екзекутиран за извършено престъпление, или е бил принесен в жертва на боговете.



Начин 5 – да бъдеш будистки монах

През ХХ в. в Бурятия имало случай на самостоятелна мумификация. Будисткият монах и изтъкнат религиозен деец Даши-Дорджо Итигелов, който се смятал за преродения Хамба-лама, в деня на смъртта си седнал в поза лотос, свикал учениците си и им казал да навестят мъртвото му тяло след 30 години. После казал молитва, впуснал се в медитация и умрял.



През 1955 г. будистките монаси отворили саркофага му и изненадващо открили, че тялото му изобщо не се е променило – нямало нито признаци на гниене, нито омекване на тъканите. Наблюденията били същите през 1973 и 2002 г.



Сега нетленните мощи на Даш-Дорджо Итигелов се съхраняват в специално построен за целта храм в Бурятия. Местните монаси навестяват ежедневно останките на великия учител, говорят си с него, четат му книги и молитви.



Начин 6 – да станеш статуя на Буда

Будистките монаси имат и друг начин да се мумифицират. Този метод е открит наскоро, когато учени решили да прегледат с томограф хилядолетна китайска статуя на Буда.



Още преди това получили информация, че в статуята има останки на будистки монах. Анализите потвърдили това. Статуята на Буда, седнал в поза лотос, повтаря позата на прочут майстор в медитацията на име Ли Куан, живял през ХІ век. Именно неговата мумия е скрита в религиозното изваяние.



Начин 7 – да живееш в отдалечена и суха местност в Западен Китай

Една от най-великите археологически находки на ХХ в. са тъй наречените „Таримски мумии“ - добре запазени останки от хора, намерени в сухите солени пясъци на пустиня Такла-Макан в Западен Китай. Най-изненадващото е, че мумифицираните тела са с европеоидни черти – кестенява или светла коса, издължен нос и череп, висок ръст и дълбоко поставени очи.



Първите 113 Таримски мумии са открити през 1978 г. Днес броят им е достигнал над триста. Телата са погребани през достатъчно голям период от време – между ХVІІІ в пр. н. е. и ІІ в. пр. н. е. В сухите условия на солената пустиня са се запазили добре не само телата, но и облеклото им.



Учените били удивени от ярките неизбелели платове и от дрехите с нехарактерна за тези места кройка. Някои специалисти сравняват облеклата с келтски одежди.

Най-известната Таримска мумия е тъй наречената Лоуланска красавица – останките на млада жена с висок ръст (180 см.) и много изискани, дори и в това им състояние, черти.



Начин 8 – да бъдеш самотник в голям блок

За мумификация не са нужни задължително специални балсами и пустинни условия. Можете да станете мумия дори и в най-обикновен блок, ако тялото ви остане там достатъчно дълго.



Пример за това е случаят от руския град Нижняя Тура, където през 2009 г. при планирана проверка на газифицирането е бил разбит апартамент и намерен труп на мъж, роден през 1947 г. Тялото лежало там 13 години.

Съседите казали, че покойникът изгубил всичките си близки още през 1996 г. Оттогава никой не го бил виждал. Полицията определила приблизителната дата на смъртта по останалите в апартамента вестници.

Интересно е, че от 1996 г. нататък никой не е плащал за ток, вода и други услуги, затова през 1999 г. токът в апартамента бил спрян, а през 2005 г. съдът наредил собственикът да напусне апартамента. Чак до 2009 г. обаче никой не надникнал в това жилище.