Нашето разбиране и лечение на психични заболявания напредна доста през вековете - и слава, Богу.

Не беше толкова отдавна обаче, когато хората, които са считани за "луди", са държани в заключени помещения и оставяни да умрат в плачевни условия.

Дори и днес се счита за срамно и неудобно, ако човек от семейството е обявен за луд. Но какво, ако това лице е най-могъщият човек в държавата?

Историята е пълна с кралски особи, които може да не са били диагностицирани като психично болни от медицински специалист, но път техните действия и поведения са квалифицирани като "лудост" от неспециалистите.

Мария I

Тя също е известна с два прякора – Мария Лудата и Мария Благочестивата. Нейното управление в Португалия започна през 1777 г. и продължава 39 години. Мария I се счита за добър и компетентен владетел, докато не изпада в делириум през 1786 г. Нейният съпруг Петър Трети умира през тази година, а сина си тя загубва през 1791 г. Кралицата е толкова дълбоко религиозна, че се приближава до мания. Тя се счита за прокълната след смъртта на своя проповедник и често крещи, плаче и буйства. Подлагат я на кръвопускане и клизми, които са често използвани за лечение на лудостта.

Вижте останалите луди кралски особи ТУК