Нека разгледаме случващото се зад кулисите на седмицата на модата от гледна точка на цифрите и фактите.

Сигурно не знаете колко тубички с различни козметични средства има в арсенала на прочутите гримьори? Ние събрахме за вас най-интересните данни, които нагледно ще ви покажат мащабите на действията зад кулисите на шоуто.

1. Зад кулисите на едно ревю върху манекенките работят по правило не по-малко от 30 гримьори и фризьори. И това далеч не е максималната бройка. Всеки един от водещите стилисти си има собствен екип. Прочутата Пат Макграт например има 50 асистенти, които следват инструкциите й и й помагат да гримира момичетата преди излизането им на подиума. Впрочем цялостното оформяне на грима и прическите отнема минимум 2 часа.

2. При подготовката на ревюто известните стилисти имат редица кейсове с козметика и други принадлежности за гримиране. Пат Макграт например има нужда от 75 чанти, за да си донесе всичко необходимо. Вътре в тях има средства, които могат да послужат за създаването на най-простите или най-щурите образи – не само различни видове фон-дьо-тен (по време на шоуто есен-зима 2014/15 Пат е имала над 50 флакона), червила, сенки, очни линии, изкуствени мигли (Макграт последния път си е носила 2000 опаковки), но и брокат, пера, пайети и много други декоративни елементи.

3. Гримьорите на M.A.C. са пресметнали количеството на необходимата козметика. За да творят спокойно зад кулисите на седмицата на модата те поръчват 1400 продукта за грим на устните, 2000 очни линии в различни цветове, 1250 молива за очи, 3810 флакона спирала.

4. Само за десетина ревюта могат да потрябват 2 хиляди (а понякога и повече) шишенца с лак за нокти. Или поне толкова е използвала Дебора Липман (създателката на едноименната марка) при подготовката на моделите за девет ревюта в рамките на Седмицата на модата в Лондон през 2011 г.

Четете още: 3 грешки при гримирането, които ви състаряват

5. Когато гледате моделите отдалеч, както ги виждат зрителите от местата си, едва ли ще забележите в прическите им мъничките фиби. Въпреки това за всяко ревю се използват поразителни количества фиби, например по време на ревютата пролет-лято 2014 в Ню Йорк стилистите са използвали почти 60 кг. фиби.

6. Повечето модели, както и повечето стилисти, гримьори и маникюристи работят зад кулисите на ревюто от ранна сутрин до късна вечер. За да се поддържат бодри, си пийват кафе – през сезона есен-зима 2014/15 на Седмицата на модата в Лондон са били изпити над 30 хил. чаши еспресо.

7. Козметичните средства от богатия арсенал на гримьорите често се използват не по предназначение, когато фантазията на твореца се развихри. Понякога това се прави от практически съображения – например малцина знаят, че коректорът може да се втрие с малка четка в кожата на дланите, за да изглеждат те безупречно млади (както сигурно знаете, именно ръцете издават истинската възраст на жената). Това се прави и на модния подиум, въпреки че моделите обикновено са на възраст под 30 години.

8. Впрочем най-младите модели обикновено са минимум на 16 години. Времената обаче се менят – в Ню Йорк например отскоро работят модели, които още не са навършили 18, което на практика може да се смята за експлоатиране на детски труд. При това гостите на ревютата се любуват не само на невръстни девойки, но и на доста възрастни дами – 83-годишната манекенка Кармен Дел`Орефис показва с примера си, че красотата няма възраст.