Автор
Woman.bg

73% от абортите по света се правят от омъжени жени срещу 27% неомъжени

Информацията относно честотата на абортите в съвременното общество е от съществена необходимост днес, когато процентът на абортиращите жени в световен мащаб нараства все повече и повече.

Какво сочат световните статистически данни:

73% от абортите в световен мащаб през периода 2010-14 г. са били направени от омъжени жени, а останалите 27% (между 18 и 41 години) – от неомъжени. Статистиката към момента продължава да варира в рамките на тези стойности.

За същият този период той е скочил от 48, 6% в началото до 59,9% в неговия край. В развития свят процентът на абортите от 1990 г. е намалял с цели 19 %. В развиващите се страни обаче неговият спад отбелязва едва 2%. Става дума за омъжени жени на възраст между 36 и 47 годишна възраст.

Както виждаме от данните по-горе процентът на абортите е намалял значително от 1990 г. насам, но що се касае до развитите страни. Същото не се отнася за страните от третия свят. Ето защо осигуряването на достъп до повече информираност относно сексуалното и репродуктивното здраве може да помогне на милиони жени от развиващите се страни да избегнат нежеланата бременност, а оттам и до намаляване процента на абортите.

Ето защо към момента редица световни организации, сред които Правителството на Обединеното кралство, Холандското министерство на външните работи, Норвежката агенция за сътрудничество и развитие, Фондация “Дейвид и Люсил Пакард”, УНИЦЕФ, СЗО, Световната банка, са обединили усилията си в специална програма за разработване на повече научни изследвания, развитие и обучение на специалисти, които да подпомогнат и допринесат за разпространението на информация, касаеща аспектите на сексуалното и репродуктивно здраве.

Какви са причините омъжените жени да правят повече аборти от неомъжените?

1. "Не желая да имам деца"

Всеки има право на възможност сам да избере как да протече живота му, и това дали той е преценил, че иска или не иска да има дете, е право на лично негов избор.

2. "Вече имам достатъчно деца"

Много жени предприемат тази стъпка, след като вече имат едно или повече деца. Изследванията сочат, че именно процентът на омъжените (обвързани) жени, които вече имат дете/деца е много по-висок в сравнение с тези, които все още не са станали майки или не желаят да бъдат такива.

3. "Имам болно дете"

Не е малък процентът и на абротиралите омъжени жени, които вече имат дете, но то е с определени здравословни проблеми. Поради страха от раждането на следващо такова, както и от високия риск да родят друго болно дете, тези жени се подлагат на аборат.

4. "Имам здравословен проблем"

Това е друга основателна причина много омъжени жени да изберат аборта пред раждането. Обикновено тяхната болест носи висок риск от развитие на същото или други заболявания у детето. Броят на абортите при евентуален здравословен проблем на детето или опасност за живота на майката, или както се казва "по медицински показания", е явление, което според статистиката в световен мащаб се среща в около 3 до 6% от случаите на аборт.

5. "Забременях от изнасилване"

Сред поводите за абортиране се явяват изнасилването или забременяването от чужд мъж. Факт е, че в такава ситуация е непредвидима за жената и нейното семейство, но реално се създава невинно човешко същество и ако някой трябва да бъде наказан за „неправилната“ му и нежелана поява в този свят, това е престъпника-изнасилвач, а не новия човек. Същото се касае ако детето е от друг мъж. Тогава жената трябва да вземе решение с кого би искала да сподели живота си и да не жертва заради своето "прегрешение" невинното същество в утробата й.