Всички взимаме решения и правим избор ежедневно и по много пъти. Важно е всяко наше решение да ни доближава поне с един милиметър към поставените ни цели. Постоянно и последователно.

Всеки път при четене на мотивационни текстове стигаме до един и същ съвет - „За да постигнете нещо, трябва да се вземете в ръце и да действате“. Това отчасти е вярно – ако нищо не правите, едва ли ще постигнете нещо. Но истината има и друга страна – всичките ви действия трябва да са добре насочени. В тази статия ще ви разкажем как да накарате усилията си да работят за вас.

Сигурно през живота си сте срещали ужасно дейни и активни хора, които въпреки това нищо не са постигнали. Те са крайно енергични, но енергията им се разпилява в пространството – те постоянно са в движение, но векторът на това движение се променя ден за ден. Естествено резултатите от подобни действия клонят към нула.

От друга страна има хора, които не изглеждат толкова активни, но постоянно постигат целите си. За тях често чувате, че са „късметлии“ и че „съдбата е на тяхна страна“. Но дали това е причината за успеха им? Разбира се, че не. Те просто прилагат няколко прости метода.

Четете още: Психотест - научете повече за себе си

Изберете си реална цел

Можете до безкрай да мечтаете да направите околосветско пътешествие или да станете най-богатия човек на света. Даже не само да мечтаете, но и смело да си поставите за цел да постигнете това. Но едва ли ще стигнете по-далеч от бленуването, защото тези цели са твърде грандиозни и далечни. Не знаете даже откъде да започнете пътя си към тях.

Опитвайте се да си поставяте само реални и достижими цели - достижими не „някой ден и ако“, а в достатъчно кратки срокове. Нека целите ви бъдат не дотам величествени и възвишени, но да знаете, че наистина можете да ги постигнете.

И още по-малък мащаб

В първата точка се постарахме да намалим апетитите си до реални размери. А сега е време да вземем това, което сме получили от намаляването на мащабите и да го разделим на още по-малки порции. Толкова малки, че да не се задавите, ако ги глътнете за един ден.

Постарайте се да разбиете плана си за постигане на целта на малки задачи и да решавате всеки ден поне една от тях. Само така, с малки стъпки, които отстрани могат да бъдат дори незабележими, ще можете да постигнете основната си цел.

Поощрения

В дресирането на животни широко се прилага поощрителният метод – ако изпълни желаното действие, зверчето получава награда под вид на лакомство. Въпреки примитивността си този трик действа и върху хора, при това не по-малко ефективно.

Постарайте се да възнаграждавате себе си за всяка решена задача, за всяко изпълнено действие, за всяка крачка напред и за всеки преминат успешно етап. Не е нужно „поощрителната награда“ да е голяма – можете просто да си купите нещо дребно, да се почерпите парче торта или да си починете един ден. Задължително е обаче да поощрите усилията си. Само така трудната и понякога уморителна работа ще се превърне в увлекателно и приятно занимание.

Търсете подкрепа

Ако наистина смятате да постигнете някакви резултати в този живот, няма да се оправите без чужда помощ. По света има милиони хора, преминали по пътя, който едва започва за вас. Опитът им може да ви помогне. Постарайте се да намерите най-добрите учители, да четете необходимите трудове, да преминете нужните курсове, търсете помощници и съюзници. Колкото и да искате да постигнете всичко сами, с помощ отвън ще се справите много по-лесно и по-бързо.

Четете още: Притча за създаването на жената

Ангажирайте се с основните си задачи и прехвърлете малките отговорности


Ако си представяте ясно целта си и начините за постигането й, не позволявайте на дреболии да забавят напредъка ви към нея. Старайте се да отмятате настрана всичко излишно и второстепенно, нещата, които ви разсейват или отклоняват от курса ви. Ако не можете да отхвърлите напълно страничните ангажименти, постарайте се да нагърбите други хора с повечето от тях.

Учете се да мислите позитивно

Колкото и да са сериозни действията ви и колкото и усилия да полагате, те няма да дадат резултата, ако сте настроени за провал. Имайте вяра в себе си, не се съмнявайте в способностите си, не се поддавайте на отчаянието и на паниката в случай на неуспех. Позитивната нагласа във всяко едно начинание е 50 % гаранция за успех.

Взимайте правилните решения

Животът ежедневно ни предлага милиони различни възможности. Само от нас зависи от коя от тях ще се възползваме и коя ще оставим да ни подмине. Ние правим своя избор всеки ден и по много пъти. Важно е всяко едно решение да ни доближава поне с милиметър до целта. Последователно и постоянно. Както казват опитните велосипедисти, „Най-отпред кара не онзи, който върти по-бързо педалите, а онзи, който ги върти, без да спира“. За това са абсолютно прави.