Какво да направите? Следвайте съветите на козметиците:

1. Вместо руж използвайте сенки за очи – те са по-добре изпитани и не запушват порите.

2. Правете си маска на базата на оризово нишесте и бяла глина – те са естествени абсорбатори.

3. Трябва да забравите за измиването със сапун и за почистването на кожата с тоник на спиртна основа, които не изсушават кожата, а стимулират работата на мастните и жлези.

4. Няколко пъти в седмицата е полезно да си правите парна баня (това, обаче, е абсолютно противопоказно, ако имате склонност към купероза). Във вряща вода капнете 1 капка масло от чаено дърво и 2 капки – здравец. Покрийте главата си с кърпа – дръжте лицето си на разстояние 30 cм над водната повърхност. Процедурата продължава 10 минути. После внимателно отстранете комедоните с помощта на пръстите си и две парченца памук.


5. Почиствайте лицето си с лосион от 2 с.л. минерална вода, 2 ч.л. отвара от невен, 2 капки етерично масло от кипарис, 1 капка палмароза. Поставете сместа в тъмна стъклена бутилка и го приберете на тъмно за 4 дни.

Други подходящи за грижите ви за проблемната кожа масла са розовото, лайка, здравец, хвойна, лавандула, сандалово дърво и пачули. Всички етерични масла имат способността да почистват порите в дълбочина и да ги стесняват.

6. 1-2 пъти седмично (при условие, че отсъстват възпалителни процеси по кожата ви) е препоръчително да правите следната маска: смесете 1 чаша фини овес ядки и 1 ч.л. сода за хляб. Разредете ги с мляко, докато се получи кашичка и нанесете върху лицето за 5-7 минути. След това с кръгови движения направете кратък масаж на лицето и измийте сместа.

7. Добавяйте към маските, кремовете, скраба, лосионите по 1 ч.л. салицилова киселина (тя разтваря мазнините).