Всички знаят, че захарта е „бяла смърт“. Освен това е много пристрастяваща и трудна за отказване, тъй като понижава нивото на стреса и предизвиква почти наркотична зависимост. Но все пак е възможно да откажете захарта.

Ето какви са шестте стъпки:


1. Опознайте врага си

Четете още: 5 малки крачки към стройната фигура


Ако искрено смятате, че пристрастието ви към захарта не е зависимост, тази статия ще е доста кратка за вас. Ако консумацията на захар е просто дребен лош навик, нищо не ви пречи да се откажете от него, нали? Просто спрете да ядете захар с лъжици, да си я сипвате в кафето, да ядете тестени сладкиши и т.н.

Ако обаче не можете просто така да откажете захарта, ще трябва да признаете, че сте зависими. А това означава, че ще трябва да се борите с тази зависимост като с такава от алкохол или никотин. Но преди да започнете тази борба, признайте си честно „Да, зависим съм. И какво следва?“.

2. Внимавайте с плодовете



Честно казано плодовете не се различават твърде силно от захарта в захарницата ви. Разбира се фруктозата е за предпочитане пред глюкозата, тъй като с нея поемате и фибри и витамини. Това обаче не намалява вредното влияние на плодовете върху човек, който е решил да откаже захарта. Яжте плодове само в комбинация с ядки или семки, тъй като те намаляват „инсулиновия удар“.

По правило колкото повече вода съдържа плодът, толкова по-малко са захарите в него. Затова портокалите например са за предпочитане пред бананите или мангото.

3. Откажете алкохола



В алкохола се съдържа захар. В някои напитки има повече захар, отколкото в други, но захар се съдържа във всички спиртни напитки без изключение. Може би само в чистия медицински спирт няма захар, но ние не ви съветваме да го пиете. Като цяло не ви съветваме да пиете алкохол – той е вреден за здравето и съдържа захар. За какво да го пиете?

4. Едно наум за въглехидратите



За въглехидратите се носят толкова митове и легенди, че от тях може да се състави книга от над 500 страници. Без да навлизаме дълбоко в научните детайли ще ви кажем едно – почти всички въглехидрати с изключение на влакнините се преобразуват в глюкоза (също като захарта). Колкото повече фибри ядете – толкова по-малко глюкоза поемате. Всичко е много просто!

Сложно ли ви се струва? Добре, нека го кажем иначе. Ако за някакво определено ястие сте готови да убиете някого, то най-вероятно съдържа много глюкоза и малко влакнини. Ако става дума за баничка с месо, ще се изкушите, нали? Явно да. А ако става дума за ризото от овес? Явно не. Кифличка? Да. Пълнозърнест хляб? Не особено. Сигурно вече схванахте идеята – колкото повече ви се яде даден продукт, толкова по-вероятно е той да съдържа ужасно много въглехидрати и ужасно малко влакнини.

Какво следва от това? Следва, че трябва да приравните подобни желани храни към захарта и да се отнесете към тях по съответния начин, в крачка с нашето революционно време.

5. Живот без захар



От предната подточка разбрахте, че отказвайки захарта, ще трябва да откажете и десетки храни, които в момента намирате за желани или дори необходими. Гаранция ви даваме, че можете да живеете без тях. Много хора с години ядат само картофи и нищо им няма – живи са си.

Ако не се впускате в крайности, ваши най-добри приятели ще станат заместителите на захар и сочните плодове с ядки. Добре е да си намерите и нови увлечения, хобита или дори нова любов – просто ТРЯБВА да се разсеете с нещо, ако искате да изключите захарта от живота си.

6. Просто спрете да я ядете!



Единственият научно доказан начин да откажете захарта е да спрете да я ядете. Колкото по-бързо стигнете до тази стъпка, толкова по-бързо ще преборите зависимостта си. Трябва да имате предвид и това, че организмът ви наистина „си иска сладичко“, когато нивото на кръвната захар падне под допустимото ниво. Кога се случва това? Когато например се измъчвате с радикални диети като тези на Аткинсън или Дюкан.

За да не пада нивото на кръвната захар и за да не изпитвате влечение към сладкарницата, диетата трябва да бъде балансирана и богата на влакнини и белтъчини. Освен това трябва да се храните редовно, по няколко пъти на ден.

Ако в момента прекалявате със сладкото, от полза за вас ще е съзнателно да се откажете от сладкишите поне за един-два дни (за начало). Ако в организма няма „бяла смърт“, ще ви е много по-лесно да преборите желанието си да консумирате захар – стига разбира се да се храните редовно и „нормално“.

В крайна сметка обаче всичко се свежда до волята и промяната на навиците. Както и до новите увлечения. И любовта. Точно така – любовта – все пак е пролет!