Поразително е на какви жертви, при това понякога ненужни, се подлагат жените, за да отслабнат. Често дори подлагат тялото си на ужасен риск.

Поголовното отслабване е било особено популярно в началото и в средата на ХХ в. Тогава на дамите им се предлагали изключително странни и най-разнообразни приспособления и препарати за отслабване. В тази статия ще ви представим 7 от тях.

1. „Вълшебен апарат“ за отслабване

Четете още: Biggest Loser: Преди и след

В един от вестниците на град Милуоки (щата Уисконсин, САЩ) през 50-те години била публикувана обява за „вълшебен апарат“, който „премахва излишните тлъстини“. Направен от алуминий и гума, апаратът приличал на вибратор. В рекламата пишело, че е помогнал на „хиляди жени“ да станат по-стройни.

2. Сауна-панталон

Четете още: Не спират да ядат, а са слаби - що е то?

Искате да свалите малко от бедрата и седалището? В един от каталозите от 1972 г ще намерите оригинални „сауна-панталони“ за мъже и жени. Те ще ви накарат да се поизпотите хубаво и да отслабнете – все пак с течностите изтича и част от теглото и обема. Авторите на рекламата обаче са забравили да споменат, че този ефект е временен. Щом пиете вода, веднага ще си възвърнете предишните обеми.

3. Машина за отслабване



Този странен предшественик на съвременните тренажори е съставен от кресло и пружини и би трябвало да задейства мускулите в проблемните зони. При това създателите на машината твърдят, че креслото е толкова удобно, че домакините могат спокойно да си плетат в него, както виждате на снимката.

4. „Изтегляне и свиване“ на тялото



Когато говорим за психоза за отслабване, няма как да не споменем и безбройните методи за „изтегляне и свиване“ на плътта. В една вестникарска реклама от миналия век можем да видим потомци на средновековните уреди за мъчения и корсети – еластичните чорапи Anklets и преси за намаляване на обема на глезена и гърдите.

5. Виброколан



Още един „вълшебен апарат“ за отслабване. Очаквало се предаваните към колана от електромотор вибрации ще ви помогнат да свалите лесно излишните сантиметри по талията и бедрата.

6. Сапун за отслабване



През 1920 г. в един лондонски вестник била публикувана реклама на „вълшебния сапун за отслабване“. По онова време дамите все още вярвали, че разтривайки тялото си с магическата субстанция, ще могат да отслабнат и дори да се подмладят.

7. Вълшебна музика за отслабване



Истинската перла на списъка ни е рекламата на „вълшебната музика за отслабване“. В съобщението пишело „Слушайте плочите Wallace Reducing Records и отслабнете само за 7 дни!“. Е, този безумен метод за отслабване поне не е имало как да навреди на здравето на потребителките.