Морските дарове са популярни и обичани по цял свят, независимо дали става дума за спагети със скариди, варени омари или филе от сьомга. В някои страни тези продукти са основен източник на белтъчини, както и основен хранителен ресурс като цяло. Въпреки това обаче все още са живи някои безпочвени митове, свързани с морските дарове.

7. Дали омарите и раците изпитват болка

От доста години борците за защита на правата на животните осъждат „варварския“ начин на приготвяне на омари и раци – директно потапяне живи във вряла вода или олио. Кулинарите обаче твърдят, че този метод е необходим за получаването на добрия вкус и че членестоногите не изпитват болка. Скорошно проучване доказа, че защитниците на животните са били прави – ракообразните наистина изпитват болка. Робърт Елууд и неговият екип от Кралския университет в Белфаст са провели редица тестове, за да проверят тази теория. Третирали са скариди с оцетна киселина и са подлагали на електрошок морски раци. Всеки път са наблюдавали как реагира животното и дали спира да реагира след прилагане на анестетици. Всички опити показват, че ракообразните изпитват болка. Може би ще си спомните за това следващия път, когато ги пускате живи във вряща вода.

Четете още: Хумус от тиквички

6. Паразитиращи нематоди

Когато си купувате филе от риба в магазина, винаги можете да попаднете на неприятна изненада. Най-популярните видове риба – сьомгата и пъстървата – също могат да бъдат заразени с паразити, кръглите червеи анизакиди. Тези организми се оплитат на кълбо и се хранят с плътта на рибата. Повечето риби по света са заразени с тях, затова при покупката трябва старателно да огледате месото. Ако приготвите добре рибата, термичната обработка ще убие паразитите. Ако обаче ядете рибата сурова или алангле, червеите могат да се преселят във вашето тяло и да предизвикат различни заболявания.

5. Отстраняването на голямата вена на скаридите

Скаридите са най-разпространеният и популярен морски дар в света. Има обаче един въпрос – необходимо ли е наистина да се отстранява вената, минаваща през коремчето. Вената играе ролята на чревен тракт и ако я изядете, рискувате да погълнете отпадъчните продукти на скаридата. А скаридите се хранят на дъното на водоемите с останки от други животни – не е желателно да ядете същото като тях. Има хора, които обичат сурови пресни скариди. Някои специалисти твърдят, че ако оставите вената дори и на малка скарида, вкусът вече няма да е същият. Но сериозни рискове няма. Въпрос на вкус!

4. Перка от акула

Акулата едва ли може да се нарече любимо морско животно на хората, но перките й се използват за приготвянето на деликатесна супа. За да си набавят перки, рибарите хващат акули, режат плавниците им и изхвърлят раненото животно обратно в морето да умре. Наскоро властите на ОАЕ и на други страни забраниха официално продажбата на перки от акула.

По закон ако някой е хванал акула, той трябва да представи цялото й тяло на пристанището. Рибите не само изпитват ужасна болка и умират мъчително – този варварски подход води и до замърсяване на водата. В Китай супата от перка от акула струва над 100 долара порцията. Някога ястието е било сервирано на короновани особи. Днес то има ритуално значение на специални тържества и делови срещи. Перките се добавят в супата не заради вкуса си, а за да сгъстят бульона.

3. Замразена риба

Всички, които обичат суши или сашими трябва да знаят, че преди да се появи на трапезата им, рибата най-вероятно е прекарала доста време замразена, макар оригиналните рецепти да предполагат консумацията на незамразявана прясна риба. В САЩ например законът гласи, че всяка риба преди да бъде допусната до продажба трябва да прекара известно време замразена, за да умрат някои паразити и бактерии. Имайте също така предвид, че някои видове риба са сезонни и се налага да бъдат замразявани, за да се продават и сервират целогодишно. Рибата тон например е прието да се оставя дълбоко замразена за две години. Освен това много ресторантьори разчитат на това, че посетителите няма да могат да отличат размразената риба от прясната.

2. Миди се ядат през месеците, завършващи на „ри“

Може би сте чували съвета, че миди и стриди трябва да се ядат само през месеците, завършващи на „ри“. Мнозина не спазват това правило и си хапват миди целогодишно. Те смятат, че правилото е измислено от северноамериканските индианци за европейските колонизатори, тъй като през останалите месеци от годината мидите попиват токсични вещества от цъфтящите водорасли. Освен това лятото е периодът на активно размножаване на мидите и някои хора мислят, че вкусът им тогава е различен. Днешно време такъв проблем няма. Разпространяваните по магазините миди се отглеждат в специални ферми или се внасят от страни, където няма такива водорасли.

1. Змиорката и анафилактичния шок

Рибата можете да си я замразите, да я приготвите прясна или дори да я изядете сурова. Но змиорката, макар и вкусна, задължително трябва да се приготви преди ядене. Дори и малко парченце сурова змиорка може да убие човек, тъй като кръвта й е силно токсична.

Четете още: 9 полезни продукта за хормоналния баланс

Замразяването не решава проблема. Единственият начин да се унищожат вредните токсини е термичната обработка. За сметка на това кръвта от змиорка е ценен продукт за медицината. В началото на ХХ в. доктор Чарълз Ричет се заинтересувал от експеримента на Луи Пастьор, който лекувал болести, заразявайки организма с отслабен щам на причинителя им. Така тялото активирало защитните си механизми, произвеждало антитела и се лекувало само. Ричет решил, че същото може да се направи и с кръвта от змиорка. За да провери теорията си, той давал малки порции кръв на кучета, които после развили анафилактичен шок – силна алергична реакция с летален изход. Така била открита анафилаксията, за което Ричет получил Нобелова награда.