Автор
Woman.bg

7 продукта, които ще ви помогнат да забременеете

Има редица правила за това какво трябва и какво не трябва да се яде по време на бременност. Но какво да правите, ако още само се опитвате да заченете? Могат ли определени продукти да повишат фертилността ви? Отговорът е да!

Представяме ви 7 продукта, които смело можете да добавите в менюто си, ако искате семейството ви да се увеличи с още един член. Още по-добре ще е при това и да изключите от ежедневието си поне 7 вредни продукта.

Бобени култури

Да, вълшебните бобчета могат да ви направят по-плодовити. Учени от Harvard School of Public Health наблюдавали известно време 19 хиляди жени и установили, че безплодието е с 39 % по-често срещано при жени, които активно консумират животински белтъчини. Онези, които ядели предимно растителни белтъчини, имали по-малко проблеми със забременяването. Така че добавяйте бобени култури в салатите си и си правете супа от грах. Ако не обичате боб, можете да го заместите със соя, сирене тофу или ядки.

Сладолед

Точно така, четете статия със съвети за здравословен начин на живот и един от тях е да ядете сладолед. Ура! При това обаче сладоледът трябва да е истински, от натурално мляко. Учени от Nurses’ Health Study открили, че една чаша мляко на ден или същата по обем порция продукт с пълномаслено мляко (например сладолед) намалява шанса от развиване на безплодие. Но внимавайте – обезмасленото мляко напротив, затруднява забременяването, или поне така твърди Джордж Чаваро, преподавател в Harvard School of Public Health и автор на книгата The Fertility Diet. Никой не знае защо става така. Чаваро обаче предполага, че обезмасленото мляко влияе на хормоналния баланс.


Зелени и листни зеленчуци

Спанак, рукола, коприва, броколи и други зелени зеленчуци са богати на фолиева киселина – витамин В, който може да стимулира овулацията. Впрочем споделете салатата и с мъжа си – той също ще има нужда от нея, за да ви заплоди. Хапвайки зелени зеленчуци, мъжът понижава риска от поява на генетични отклонения у бъдещото дете – на такова мнение са учените от University of California Berkeley’s Public School of Health.


Тиквени семки

Те са богати на нехемово желязо. Не питайте какво е това, просто се съдържа в някои видове растения, включително и в тиквените семки. В скорошно проучване се споменава, че жените, чието меню е съставено о наситени с желязо продукти, са имали с 40 % по-малко трудности при опит да забременеят. Така че опечете си тиквени семки и очаквайте щъркелът скоро да долети и при вас.


Пълнозърнест хляб

Сложните въглехидрати се усвояват от организма по-бавно, като по този начин поддържат оптимално ниво на кръвната захар и инсулина. Какво общо има това с бременността? Повишеният инсулин може да повлияе негативно на репродуктивните хормони. Датски учени са наблюдавали 165 двойки, които се опитвали да заченат дете. Установили, че жените с повишено ниво на кръвната захар имат с 50 % по-ниски шансове да забременеят за 6 месеца. Ако искате да заченете, яжте пълнозърнест хляб вместо бял и преминете на кафяв ориз.

Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които увеличават чувствителността към инсулина и ограничават възпалителните процеси (а това е важно по време на овулация и в ранните стадии на развитие на ембриона). Можете лесно да включите зехтин в менюто си – просто започнете да го добавяте в салатите си или го използвайте за пържене.


Сьомга

Тази риба, обитаваща студени води, е богата на омега-3 киселини, които спомагат за регулиране на хормоналния баланс и увеличават притока на кръв към репродуктивните органи. Впрочем сьомгата съдържа по-малко живак от всяка друга мазна риба. Когато си избирате риба, стойте далеч от следните видове: акула, риба-меч и кралска скумбрия.