Винаги напролет ни се иска да променим нещо, да направим живота си по-добър. Как да постигнем това с минимум усилия и максимум резултат? Много лесно – просто спазвайте описаните по-долу седем основни принципа, които ще гарантират успеха ви в самоусъвършенстването.

Френският икономист и социолог Вилфрендо Парето е формулирал златното правило на успеха: „20 % от усилията дават 80 % от резултата, останалите 80 % от усилията дават 20 % от резултата“. Тази схема е много ефективна в реалния живот. Спазвайте тези 7 принципа и променете живота си.

№1. Повече време за роднините и близките. 20 % връзки = 80 % стойност

Всеки от нас общува с достатъчно голям брой хора. Те обаче често не играят голяма роля в нашето развитие. Истинска подкрепа и разбиране ще получите само от семейството и приятелите си. Постарайте се да развиете връзката си с по-скъпите ви хора. Вместо да си говорите празни приказки в социалните мрежи с почти непознати хора, поговорете си с ваш близък или приятел. Това гарантирано ще ви зареди с добро настроение.

Четете още: Защото животът не се случва като по рекламите

№2. Мислете си за хубави неща. 20 % спомени = 80 % позитивно настроение

Старайте се да мислите само за хубавите неща. Изхвърлете разочарованията от главата си – ключът към успеха са оптимизмът и вярата в собствените ви възможности. В ежедневието рядко се радваме на ярки впечатления, така че се концентрирайте върху най-радостните събития, общуването с близките и посещаването на интересни места.

№3. Четете само полезни за развитието ви книги. 20 % съдържание = 80 % полза

Разбира се по-приятно е да почерпите опит от книгите, а не от собствените си грешки. Книгите ни развиват духовно, емоционално и естетически. Има безполезни четива, които ще ви се иска да забравите по-скоро, а има и творби, които оставят следа в човешката душа. Вместо банално криминале или любовен роман прочетете книга, от която да почерпите мъдрост.

№4. Определете кое е най-важното и отхвърлете излишното. 20 % смисъл = 80 % стойност

Ежедневно човешкият мозък обработва ужасно много информация, постъпваща отвън. Какво остава пък за вътрешния ни свят. Затова е особено важно да отсявате важното и да отхвърляте излишното. Просто поддържайте ред в главата си и не хабете ресурсите си за второстепенни по важност събития, странични хора и чужди проблеми.

Четете още: Критично за съвременната българка

№5. Отървете се от старите вещи. 20 % вещи = 80 % полза

Трябва да пречиствате не само ума и тялото си, но и заобикалящата ви обстановка. Не превръщайте дома си във вехтошарски склад. Сигурно ползвате само малък брой вещи постоянно. Оставете само най-необходимото – останалото го изхвърлете или приберете на скришно място. Запомнете – ако не сте ползвали нещо повече от две години, то най-вероятно не ви трябва.

№6. Намирайте време за учене. 20 % усилия = 80 % успех

Ако работата ви налага често да общувате с хора, но ви липсва увереност в представителните ви умения, тръгнете на курс за публично изразяване. Или може би работите на компютър, но не използвате всичките му възможности? Тогава се запишете на курс по компютърна грамотност. Недейте да пестите време, сили и пари. С обучението инвестирате в самите себе си.

№7. Съставете си списък на лошите си навици и се отървете от тях. 80 % действия по навик = 20 % полза

Избройте и анализирайте ежедневните си действия. Кои от тях дават резултат и водят към напредък или поне ви помагат да решите текущите си задачи? Обърнете внимание на графика на работния ден. Има ли занимания, които лесно можете да изключите от списъка, без да навредите на общия резултат? Отървете се решително от безсмислените и рутинни действия, които ви губят времето.

Тези седем принципа са наистина ефективни. С тяхна помощ ще смъкнете ежедневното напрежение и пълноценно ще започнете да се радвате на живота.

Четете още: Променете живота си без да ходите на психолог