Автор
Woman.bg

7 причини за сутрешната умора, които могат да бъдат избегнати

Ако спите препоръчителните от 7 до 10 часа дневно и все пак не можете да се отървете от сънливостта, умората ви вероятно няма много общо със съня.

Здравословното състояние и други фактори от живота ви могат да допринесат за общото физическо неразположение. Преди да натиснете бутона за дрямка отново, проверете следните 10 вероятни причини поради които се събуждате изморени и научете как да възвърнете искрицата живот.

1. Имате анемия

Има няколко вида анемия, състояние, при което нивото на червените кръвни телца и хемоглобина е ниско, което пречи на преминаването на достатъчно кислород в тялото ви. Най-честият симптом за това е липсата на енергия и хроничната умора. Ако забележете, че се изморявате лесно, може да имате недостиг в кръвта. Кръвният тест ще покаже дали страдате от анемия,а това състояние се лекува с вземане на добавки по препоръка на вашия лекар..

2. Сънят ви е непостоянен

Може да е добре да си поспивате през уикенда, но ако се събуждате и заспивате по различно време през седмицата, нарушавате ежедневните си ритми, които са изключително важни регулатори на съновния процес. Постоянството е ключово в поддържането на енергия, така че специалистите по съня съветват да си лягате и да ставате горе долу по едно и също време всеки ден.

3. Отегчени сте

Липсата на стимул може да причини безредие в нивото на енергия. Ако сте отегчени от работата си, обмислете започването на нещо ново и вълнуващо. Ще откриете, че когато е активен, мозъкът прави чудеса.

4. Не се излагате на слънчева светлина

Слънчевата светлина изпраща сигнали до мозъка и той освобождава серотонин, естествено отделящо се вещество, което ви кара да се чувствате добре и ви прави по-щастливи и по-будни. За нещастие, бюрата и изкуствената светлина в офисите могат да объркат дневния ритъм и регулирането на веществата, които ни държат будни. Според WebMD, 20 минути свеж въздух веднага ще ви накарат да се почуствате заредени с енергия през деня и да ще подобрят качеството на съня през нощта.

5. Пиете твърде много кофеин

Трудно е да спрете да прекалявате с кофеина когато нямате енергия, но дали напълно осъзнавате или не, кофеинът може да има негативно влияние на качеството на съня ви, което пък ще доведе до взимането на още една чаша кафе. Прекъснете порочния кръг, като се въздържате от кафето 6 часа преди да заспите, за да сте сигурни, че няма да повлияе на РЕМ-съня (сън с бързи очни движения), през който се възстановявате най-добре.

6. Напрегнати сте

Стресовите хормони като адреналин и кортизол първоначално ви тонизират, но ако вътрешната ви алармена система постоянно работи, тя непременно ще ви изтощи. Хроничният стрес в последствие изсмуква енергията от тялото ви и намалява възможността да се справите с реални или долавящи стресови фактори и опасности. Ако сте напрегнати през повечето време, обмислете вариантите медитация, йога или упражнения, за да отпуснете напрежението. Не само че ще спите по-добре, но и буквално ще освободите съзнанието си и то ще се фокусира върху това да осигурява нужната енергия за тялото ви.

7. Не правите достатъчно упражнения

Проучване посочва, че редовните упражнения могат да увеличат енергийното ниво в по-дълъг период от време. Според д-р Патрик О`Конър, 90% от изследванията на тренировките и енергийните нива показват, че хората със заседнал начин на живот, които са започнали да правят упражнения, не се изморяват както преди. Следващия път когато се изкушите да поспите 20 минути, вместо това направете едно леко натоварващо упражнение.