Сухите напукани устни не само са болезнени, неприятни на допир и загрозяващи, но и отворена „вратичка“ за заразяване с всевъзможни гъбички, вируси и инфекции.

Както сигурно знаете, най-добрият начин за борба с даден проблем е предотвратяването му. Защо ви се напукват устните? Предлагаме ви 7 основни причини за този проблем:

1. Студено време

В студено време, най-вече зимата, напуканите устни са често срещано явление заради понижената влажност на въздуха и естествено ниските температури.

Четете още: Пролет е! Време е за свеж грим! (видео)

2. Липса на защита или недостатъчна защита на устните

Ако не поддържате устните си, те задължително ще се напукат. Затова най-добрите ви приятели през цялата година са овлажняващите балсами и специалните защитни кремове за устни срещу слънце, дори и през зимата.

3. Грешен избор на паста за зъби или червило

Когато си взимате паста за зъби или червило, непременно прочетете какви са съставките на продукта. Много пасти за зъби съдържат натриев лаурилсулфат (SLS), който често предизвиква изсушаване на устните и напукване. Същия ефект има и използваният в хранителната промишленост антиоксидант пропилгалат, който се съдържа в много червила.

4. Постоянно облизване на устните

Слюнката несъмнено овлажнява устните, но само за кратко. Заедно с нея се изпарява и цялата влага в тях. Така че облизването на устните води само до още по-голямо изсушаване на кожата и по никакъв начин не решава проблема.

5. Обезводняване на устните или на целия организъм

Кожата на устните, за разлика от почти цялата останала повърхност на човешкото тяло, няма мастни жлези и затова се изсушава бързо. Твърде сухите или пък напукани устни мога да бъдат признак за цялостно обезводняване на организма, така че пийте повече вода.

6. Дишане през устата

Когато дишате през устата, въздухът постоянно изсушава кожата на устните. Трябва да имате това предвид, особено при хрема, когато носът ви е запушен. Ако сте болни, обърнете повече внимание на устните си и ползвайте балсам.

7. Злоупотреба с плодове и витамини

За тази причина за напукване на устните знаят малцина. Сигурно сте чували, че всичко хубаво трябва да е с мярка. Ако сте привърженик на здравословния начин на живот, имайте предвид, че сокът от цитрусови плодове изсушава кожата, а прекомерните дози витамин А водят до лющене и напукване на устните.


Така че дишайте през носа, пийте много вода и умерени количества цитрусови сокове и витамини, избирайте си внимателно пастата за зъби и червилото, не се облизвайте твърде често и най-важното – не забравяйте да третирате устните си редовно с овлажняващ балсам. Ако спазите тези условия, устните ви винаги ще са меки, нежни и съблазнителни.

ВИДЕО:

Четете още: Мъжката гледна точка за... Визията на българките