Ако спазвате простите правила за интимна хигиена, можете да предотвратите възникването и развитието на редица гинекологични заболявания и да запазите репродуктивните си функции.

Интимната хигиена е важен аспект от живота на всяка жена, затова в тази сфера не се допуска небрежност. Ще ви предложим 7 основни правила, които ще ви помогнат да се грижите правилно за най-деликатните части от тялото си, изискващи повишено внимание.

Първо правило

Добре е да се подмивате след всяко ходене по малка нужда. Ако нямате такава възможност, подмивайте се само сутрин и вечер, но през останалото време ползвайте мокри кърпички за интимна хигиена.

Второ правило

Интимната хигиена се различава от общата хигиена. Затова изисква и специализирани средства за почистване. Не ползвайте сапун, в чийто състав няма крем или овлажняващи компоненти. Ако постоянно третирате влагалището със средства, които не са предвидени за интимна хигиена, то ще промени химическия си състав и в следствие на това ще се наруши микрофлората. Кожата на тези деликатни места е много нежна и не трябва да пресъхва, иначе по нея ще се образуват микропукнатини, в които лесно се загнездват инфекции от вредни микроорганизми.

Звездите, които призанват, че пият МНОГО вода

Трето правило

Ежедневните превръзки трябва да се сменят на всеки 3-4 часа, не бива да оставяте една превръзка за цял ден. Не купувайте ароматизирани ежедневни превръзки, тъй като химичните съставки в тях могат да предизвикат алергия, дерматит и други кожни заболявания.

Четвърто правило

По време на цикъл ползвайте превръзки, които са съобразени с интензитета на течението. Дамската превръзка трябва да се сменя през 2-3 часа. При смяна е добре да се подмиете или да ползвате мокра кърпичка, предвидена за интимна употреба.

По-добре не ползвайте тампони. Да - в рекламите самозвани специалисти разказват колко безопасни и полезни са тампоните. Но всъщност не са нито полезни, нито безвредни. Употребата на тампони може да доведе до синдром на токсичния шок, който е много опасен. Ако все пак предпочитате тампони, сменяйте ги на 2-3 часа.

Пето правило

Преди да отидете на басейн или на плаж, ползвайте крем за интимна хигиена, съдържащ антисептични компоненти. Така вредните бактерии няма да имат шанс да ви атакуват. Същият крем успешно може да замени лубриканта ви по време на секс.

Шесто правило

Дамският душ е допустим само по лекарско предписание. Същото важи и за всички вагинални свещички, освен контрацептивните. Във всички останали случаи самоволните действия могат да ви навредят, тъй като нарушават микрофлората на влагалището.

Седмо правило

Бельото ви трябва да е удобно. Ако притиска половите ви органи, те ще страдат от недостиг на кръв, което може да доведе до редица проблеми. Тясно бельо може да се носи за не повече от два часа. В ежедневието е най-добре да носите гащички от мека естествена тъкан.

Рисковете за здравето ти според месеца, в който си родена