Въпреки, че понякога звучи доста трудно за постигане, спирането на кафето би имало много положителни ефекти върху здравето ти, вярваш или не.То действа по неподозиран начин върху организма ни, като му вреди сериозно и заради това е добре да прекратим неговата консумация. Представяме ти 7 основателни причини да го направиш сега!

За да избегнеш дехидратация

Веднага щом пиеш кафе, то има дехидратиращ ефект върху твоето тяло, като намалява нивата на електроцити в кръвта. Учените от университета в Алабама са установили, че хората, които пият кафе са изложени на по-голям риск от заболявания, свързани с пикочния мехур.

За да отслабнеш

Пиенето на кафе всеки ден може също така да доведе до сваляне на инсулиновата чувствителност, така че една от най-добрите причини да спреш кафето е, за да отслабнеш. Дори да го пиеш без захар, това също няма да те спаси напълно, защото кофеинът е съставката, която понижава нивата на инсулин.

За да спиш по-добре

Особено ако го пиеш след обяд, кафето може да има много лош ефект върху съня ти, най-вече защото увеличава нивата на стреса и те държи винаги "нащрек" до 6 часа след консумацията му.

За да имаш бели зъби

Много напитки, включително червено вино и чай, оставят петна по зъбите ти, но кафето е най-лошият враг на белите зъби. Ако искаш перфектна усмивка е, време да се замислиш за кафето и това с какво да го заместиш.

Още по темата четете тук: Храни и напитки според настроението ти

За да нямаш лош дъх

Дори ако го пиеш със сламка, кафето ти гарантира лош дъх, защото намалява хидратацията в устната кухина, което води до развитието на бактерии. Консумацията му с добавки като мляко, например, увеличава дори повече риска от лош дъх.

За да избегнеш стреса

Причините, поради които приемаш кафето - да те накара да се събудиш, да те "ободри" всъщност са най-големите врагове на нервната ти система. Продължителното пиене на кафе може да доведе до увеличаване на хормоните, причиняващи стрес.

За да избегнеш репродуктивни проблеми

Многобройни изследвания показват, че кофеинът може също да доведе до репродуктивни проблеми. Холандски изследователи са доказали, че жените, които пият по 2 чаши кафе на ден имат 27 процента по-малък шанс да забременеят и рискът от аборт при тях е по-голям, в сравнение с тези, които не пият кафе изобщо.

Още по темата четете тук: Най-големите приятели и врагове на здравословния сън