Автор
Woman.bg

7 неща, които не впечатляват разумните хора

Представяме ви статия на писателя Джошоа Бекър, в която той описва мерките за успех и престиж в съвременния свят.

Започнах да гледам на света малко по-различно, откак реших да се оправям в живота с по-малко вещи. Открих нова гледна точка към това как обществото определя успеха. Често онези, които печелят, харчат и спестяват най-много, автоматично се смятат за „преуспели“.

Но това не е правилно. Познавам няколко прекрасни личности, които са решили да не се фокусират върху материалното и именно заради това се смятат за провалили се.

Зависимостта от общественото одобрение се е вкоренила дълбоко в човешкото съзнание. Затова много хора си търсят по-“достойни“ занимания, издигайки своеобразна фасада на своя успех.



Ето един малък списък с нещата, които вече не ме впечатляват:

1. Марката на дрехите

Никога няма да разбера защо е толкова важно името на марката на етикета. Често хората си плащат за възможността да станат ходещ рекламен билборд. Вече не се впечатлявам от лого на ризата, марково портмоне или часовник. Вместо това се възхищавам на онези, които могат да направят добро впечатление с личността и характера си.



2. Броя карати в бижутерските изделия

В новата ми книга има глава за Браян и Никол, които са женени от 5 години и всеки ден се лишават от нещо, за да погасят дълга за годежния пръстен. Може би някой се е възхитил от размера на камъка, но повечето дори не са го забелязали. Заслужават ли си тогава всичките тези усилия?



3. Стойността на автомобила

Разбира се много е важно автомобилът да е безопасен, особено ако прекарвате в него повечко време. Но сега луксозните и спортните коли се превръщат в нещо повече от транспортно средство – сега те са лесен начин да предизвикате възхищението на непознат за 60 секунди, докато чакате на светофара.

4. Площта на жилището

Собственото жилище е гаранция за стабилност и спокойствие и аз бях истински щастлив, когато купувах къща за семейството си. Но преди няколко години се преместихме в по-малка къща и нито за миг не съм съжалил за това решение. Когато минавам с колата покрай големи имения, си спомням колко сме щастливи ние в нашето малко уютно гнезденце.

5. Сумата по банковата сметка

Безусловен показател за успех в съвременното общество е размерът на личните финансови средства. И ние далеч не сме първите в този подход – подобни стандарти е имало във всички времена. Но може би натрупаните в банковата сметка средства не са показател за успех? Може би броят на добрите дела, които можем да извършим в живота си, е по-добър критерий?

6. Моделът на мобилния телефон

Преди броени дни се разхождах из парка заедно с децата си и техни приятели. Много се изненадах, че хлапетата говориха най-вече за технологии. „Какъв ти е айфонът? Кой модел айпод е това? Познайте на кого му подариха нов смартфон за рождения ден?“. Деца на под 10 години си губят времето да обсъждат модерните технологии. Тъкмо исках да ги прекъсна, но се осъзнах навреме – възрастните не са много по-различни от тях.



7. Снимките в социалните мрежи

Почти всеки публикува красиви картинки от своя живот – от нови дрехи и ястия в ресторанта, до снимки от концерти и от прозореца на самолета. Тези изображения се подбират старателно, за да се публикуват само най-интересните моменти. Странно е, че обвиняваме лъскавите списания и рекламите в прекомерно използване на фотошоп, докато ние самите задължително редактираме живота си, преди да го споделим с други в социалните мрежи.

Нека се опитаме да впечатляваме и вдъхновяваме околните не с вещите си, а със своя живот и опит.