Имате много роднини, приятели и колеги, Коледа е вече тук, а вие не искате да оставите нито един от обкръжението си без подарък... Какво да правите, ако бюджетът ви е ограничен?

Предлагаме ви няколко начина да проявите нужното уважение към всички, без да се разорите.

1. Купувайте подаръците предварително


Това е сигурно най-важният съвет. Много често оставяме купуването на подаръците за последния момент. В предпразничните дни магазините завишават цените си, слагайки фалшиви надписи „-50 %“. Другият вариант е в бързината да не успеете да намерите нещо едновременно добро и евтино и да платите дебела сума за излишно скъп подарък. Най-добре купете подаръците предварително, например месец преди Коледа.

2. Не купувайте всички подаръци едновременно

Не забравяйте, че е добре да разпределите коледното пазаруване на „порции“. Един път купете подаръци за колегите си, втория път – за своите близки и трети път – за приятелите си. Разпределете тези харчове във времето, за да не си дадете цялата заплата точно преди Нова година.

3. Играйте на едро

Обърнете внимание на стоките, които можете да закупите като комплект на по-ниска цена. Например можете да закупите пет разноцветни чаши и да опаковате и подарите всяка от тях отделно.

4. Подарявайте индивидуални подаръци

Разбира се най-лесно е да купите на всички стандартни еднакви подаръци и да не се замисляте за цената им. Но по-добре ще е да подарите на всеки малък индивидуален подарък, в който сте вложили малко фантазия.

Четете още: Коледни подаръци според зодията - II част

На любител на шоколада подарете голяма кутия бонбони, на почитател на слънчогледовите семки – голям чувал семки, на меломан – ексклузивна музикална компилация, съставена и опакована от вас.

5. Направете подарък сами

Ще спестите пари и ще изненадате приятно приятелите си, ако им направите сами подарък. Може да е красива играчка за елхата, украсена с декупаж, оригинална ваза, направена от бутилка, ароматен сапун собствено производство и т.н.

6. Поднесете подаръка с финес

Важен е не толкова самият подарък, а настроението, с което ще зареди получателя си. Затова се погрижете да бъде поднесен по най-добрия начин – опаковайте го красиво, кажете няколко мили думи при поднасянето, напишете картичка със сърдечно пожелание.

Например можете да подарите голям шоколад, опакован от вас, и един лимон с думите „Нека животът ти бъде сладък като този шоколад, а този лимон да е най-киселото в него“.

7. Научете се да опаковате подаръци

Хората дават луди пари за опаковане на подаръците. Колкото повече наближават празниците, толкова повече поскъпва тази услуга. Опаковайте подаръците си сами – в това няма нищо сложно. Купете опаковъчна хартия, руло панделка и двустранно тиксо. Впрочем можете да проявите фантазия и да опаковате подаръците във вестници, географски карти или обикновена амбалажна хартия. В интернет ще намерите стотици идеи за оригинални опаковки.

Четете още: Коледни подаръци според зодията - I част