Повечето жени инвестират много усилия и пари в красотата си. Но тя се влияе не само от козметичните средства, скрабовете, кремовете, лифтинг-процедурите, упражненията за мускулите на лицето и т.н. Има и още един важен фактор – нашето душевно състояние.

На пръв поглед изглежда, че между двете нещо няма никаква връзка. Учените обаче са доказали, че не само стресът, но дори и негативните мисли се отразяват негативно на външния вид – появяват се нови бръчки, цветът на кожата се влошава, човек започва да се прегърбва и да трупа вредни навици. Именно мирогледът ни поражда нашите мисли, а те на свой ред – нашия образ в очите на околните. Една доволна от себе си щастлива жена винаги ще привлича вниманието, докато песимистите, които са сигурни, че не ги очаква светлина в края на тунела, предизвикват желанието да ги подминете.

Всеки ден изпитваме куп разнообразни емоции и чувства, които ни навеждат на различни мисли. Представяме ви 7 мисли, които трябва да пропъдите надалеч.

1. Гневни монолози

Не ви ли се е случвало да спорите мислено например с шефа си, да превъртате отново и отново в главата си неприятната ситуация, да се ядосвате за нищо… и през цялото време да се мръщите, да свивате недоволно устни, да мятате изпепеляващи погледи?

Какво да направите: Няма да откриваме топлата вода, просто ще ви напомним някои ефективни практики. Първо – запомнете кои мисли са излишни и щом се усетите, че водите поредния гневен монолог наум, прекъснете го. Второ – вдишайте 10 пъти, вдигнете поглед нагоре, осъзнайте къде се намирате. Съсредоточете се върху заобикалящата ви действителност – падащия сняг, тичащото дете с куче на каишка, красивото палто на минувачката до вас. Направете си планове за вечерта, измислете как да зарадвате близките си. И изведнъж ще усетите, че непроизволно се усмихвате. Така вече е по-добре!

2. Мисли за умора или недостиг на сън

Лоша идея е за се съсредоточавате върху това, да се самосъжалявате и още повече да се оплаквате на други. Киселото изражение не краси нито едно лице!

Какво да направите: Руж, коректор, усмивка, весела песен и чаша силно кафе или чай – тези неща ще ви помогнат да отстраните симптомите на умората, бръчките по челото ви ще се изгладят, ъгълчетата на устата ще се приповдигнат и никой няма да се досети, че нещо не ви е наред. Но все пак регулирайте графика си – лягайте си преди 12, започнете да спортувате и ще забравите какво е умора.



3. Мисли за собствените ви недостатъци

Поглеждайки се сутрин в огледалото, сте забелязали допълнителен сантиметър на талията си. Или пък изведнъж ви се е сторило, че носът ви в профил хич не изглежда добре. Или… Можем да си измислим сами милиони комплекси. Без да осъзнаем, че с тези мисли само влошаваме положението! Търсенето на недостатъци и кусури ще направи движенията ви нервни, раменете ви – напрегнати и свити, устните – плътно стиснати. Това са признаците на опита на човек да се защити от неодобрението на околните.

Какво да направите: По-добре съсредоточете мислите си върху достойнствата си и начините да ги изтъкнете. Недостатъците се скриват лесно, по-трудно е човек да се научи да демонстрира силните си страни. Приемете като факт, че външният ви вид е резултат от собствените ви действия. Можете лесно да го промените, стига да поискате. Е, вдъхнахме ли ви увереност вече? Изправихте ли рамене?

4. Мисли за отминаващата младост

Разбира се, човек не може да е вечно млад, нормално е да остаряваме. Но никой не се радва на тази мисъл. Колкото повече се съсредоточаваме върху преклонната си възраст, толкова по-зле се отразява това на външния ни вид – краката започват да се влачат, гърбът се превива, раменете хлътват под бремето на невидим товар.

Какво да направите: Живейте тук и сега! Младостта в душата може да ви свърши страхотна работа, изпълвайки очите ви с блясък, а движенията ви – с лекота. Наслаждавайте се на настоящия момент!

5. Увереност, че другите живеят по-добре от вас

Зациклянето върху някаква несправедливост („за някои всичко, а за други – нищо“) и завистта състаряват човек бързо и безвъзвратно. С тяхна помощ ще се превърнете в жлъчен и сприхав човек, намръщен и вечно недоволен, говорещ лошо за познатите му, които уж не са заслужили поднесените им щедри подаръци на съдбата.

Какво да направите: Престанете да се вините за какво ли не и започнете да се радвате дори и на най-малките си победи. Зарадвайте се за свой приятел или колега и си кажете, че вас ви чака друг път, съдбата ви е приготвила нещо по-специално. А междувременно се запишете на някакъв курс, на тренировки, или пък просто се научете да шиете.Запомнете – за да спечелите джакпота, трябва поне да си купите лотариен билет.

6. Мисли, че нещо категорично не ви отива

Може да става дума за някакъв аспект от външния ви вид – например въображаемо нищожен размер на гърдите, нюанси в поведението („не ми отива да бъда кокетна/решителна“) и т.н. Изобщо не е сигурно, че наистина има някакъв реален проблем, но ако вътрешно се настроите, че го има, ще изглеждате неуверени в себе си и ще излъчвате съответните сигнали.

Какво да направите: Всъщност тук малко ще се повторим – приемете самите себе си. Не случайно психолозите постоянно тръбят, че е важно човек да се приеме с всичките си добри и лоши страни.

7. Постоянни мисли за работа и грижи

Те ще съсипят външния ви вид, защото ще ви държат в състояние на сериозност и суета и ще ви придават угрижен вид.

Какво да направите: Съставете си органайзер или гугъл-календар. Живеем в ХХI век, не е нужно да държите всичките си грижи и задачи в главата си. Нека електронните устройства съхраняват графика ви и ви съобщават в нужния момент какво трябва да направите. А вие, щом изпълните успешно поредната задача, се усмихнете доволно.

Когато човек е щастлив и изпитва радост, на устните му играе лека усмивка, той се чувства привлекателен и точно такъв изглежда за околните. Много е просто – мислете за хубави неща и външността ви ще отрази вътрешната ви красота!