Стайните цветя в интериора са чудесно решение, за да останете близко до природата и в хубаво настроение.

За жалост не всеки може да се похвали с жилище, способно да вмести огромен парник, но при желание можете да си направите уютна зелена градинка дори и в малък апартамент.

1. По-малко – по-добре

Не е задължително да превръщате апартамента си в тропическа джунгла. Сложете няколко саксии с високи растения по ъглите и малката стая веднага ще започне да изглежда по-голяма. Но разперените храсти и дървета с шарената си сянка визуално намаляват помещението, правят го да изглежда по-тъмно и по-ниско.

2. Използвайте окачени саксии и рафтове

Висящите саксии, малките рафтчета и стилизирани етажерки ще ви позволят да минете без големи растения, да разпределите цветята на нива и да представите растенията в най-добрата им светлина. Така можете да направите „зимната си градина“ много по-компактна!

3. Мини-японска градина

Собствениците на малки апартаменти предпочитат градини в японски стил. Малки бонзай-растения, бамбук, фонтанче и допълнителни аксесоари – камъни, градински фенерчета и чугунени фигурки – всичко това ще украси дома ви, без да заема излишно място.

4. Второто чудо на света

„Висящите градини“, подредени в кашпи, увиснали под тавана, са идеален вариант за декориране на малко помещение. От друга страна погледнато – не е удобно да се грижите за такива цветя, най-малкото поливането ще е по-трудно, отколкото при цветята, стоящи на перваза на прозореца ви.

5. Вкусно и красиво

Оползотворете перваза на прозореца в кухнята! Вместо стандартните кактуси и мушкато си отгледайте подправки и зеленчуци – магданоз, босилек, зелен лук, розмарин, чери-домати, люти чушки и други вкусни зеленчуци.

6. Оранжерия в банята

Повечето растения изискват топлина и влажност, което превръща банята в идеално място за разсаждане. Украсете ваната си с растение, което не изисква много слънчева светлина, подредете ъглови стойки за саксии или малки рафтове под тавана. За малко помещение без прозорец е най-добре да изберете сенчести растения, които нямат нужда от много почва.

7. Без претоварване на пространството

За да създадете лек и естествен интериор, направете не твърде ярки и не твърде големи композиции или пък обратното – въздушни и високи такива, в зависимост от височината на помещението. Вместо саксии можете да ползвате стъклени съдове, кръгли аквариуми или прозрачни колби – така ще запазите усещането за лекота и простор дори и в малки помещения.