Кой казва, че "суперхраната" трябва да бъде скъпа? Да, пакет органично киноа и къдраво зеле ще ви излезе през носа, но пък техните здравословни артернативи ще ви излязат много по-евтино и на всичкото отгоре – ще погъделичкат далеч по-приятно сетивата ви.

1. Броколи вместо къдраво зеле

Зелените зеленчуци са безспорно едни от най-полезните хранителни групи на планетата. Сигурно си мислите, че къдравото зеле, известно още като кале, води класацията. Да, ама не. Скромният му събрат – броколито е дори още по-полезно с целия си богат арсенал от хранителни вещества - калций, желязо, магнезий, витамин А, витамин В6, фибри, много витамин С и калий.

2. Сусамени вместо чиа семена

Основното твърдение на тези малки черни семенца (които между другото на вкус не са нищо особено), са богати на омега-3 мастни киселини - добрата новина за тези, които мразят мазната риба. Проблемът е, че омега-3 мазнините при чиа семената не се асимилират пълноценно от организма, а за да се постигне това, е нужно огромно количество чиа семена. Въпреки високото им съдържание на калций, желязо, цинк и магнезий, оказва се, че сусамът не им отстъпва и крачка назад в това отношение. И двата вида семена са богати на протеин. Да не говорим и за безспорните вкусови качества, с които сусамът превъзхожда и без това скъпите чиа семена.

3. Малини вместо годжи бери

Въпреки че са препоръчвани като мощни средства в борбата срещу рака и сърдечно-съдовите заболявания, плодовете на годжи бери по нищо не отстъпват на вълшебните горски малини, които всички обожаваме. Освен това годжи бери се отличава с високото си съдържание на захар, когато е консумирано под формата на сушени плодове. Замразените малини пък от своя страна имат много предимства - те са с по-ниско съдържание на захари, много по-евтини и се замразяват в своя пик на зрялост, когато са най-вкусни и полезни благодарение на фантастичните си хранителни вещества. Перфектен са и за добавяне към десерти или шейкове.

4. Леща вместо киноа

И киноато, и лещата безспорно са любим избор за вегетарианци. Въпреки това, лещата се отличава с по-високото си съдържание на фибри (важни за доброто храносмилане и чувството за ситост), осигуряват 16 грама фибри на чаша, в сравнение с киноато, което съдържа 5 грама фибри на чаша. Леща също съдържа над два пъти повече протеини, повече желязо и витамини от група В. Да, сушената леща отнема малко по-дълго време, докато се приготви, но пък лесно може да я откриете и в консервна форма.

5. Скумрия вместо сьомга

Със своето високо съдържание на омега 3-мастни киселини сьомгата оправдано е сочена за суперхрана. Въпреки това, за тези, които имат по-нисък бюджет, съществува и прекрасна алтернатива – добрата стара скумрия – хем по-евтина, хем по нищо не отстъпваща с благотворните си омега 3-мастни киселини. Скумрията е и отличен източник на калций.

6. Обикновена вместо кокосова вода

Е, макар и да сте чували за чудесните качества на кокосовата вода, обикновената вода е най-добрата и несравнима алтернатива. Няма захари, няма калории. Доставя съвършената хидратация на организма и поддържа кожата свежа и млада.

7. Печен нахут вместо ядки

Ядките са безспорен източник на протеини, здравословни мазнини, фибри и минерали, но те също са и с високо съдържание на калории и с тях лесно можем да преядем. А и не са никак евтини. Нахутът, от друга страна, съдържа подобни на ядките количества фибри и протеини, но и много по-малко калории. Разстелете върху хартия за печене и гответе в продължение на 30 до 40 минути, докато се позлатят и станат хрупкави.