Когато започваме нова връзка, не ни се мисли какво ни очаква занапред с любимия – просто се наслаждаваме на това, което имаме. Но след известно време започваме да гледаме по-задълбочено на нещата и да се чудим какво получаваме от тази връзка и как ще се развие тя.

Разбира се всяка двойка си има своите особености, но всички връзки преминават приблизително през едни и същи етапи. Точно тях ще ви представим в тази статия.

Може би когато разберете на кой етап сте в момента, ще видите, че сте на прав път и че просто трябва да преживеете поредната стъпка за прераждане на връзката.

Как да разберете дали е добре да продължите тази връзка?

1. Етапът „бонбони-букети“

Мнозина са минали този етап – именно от него започва всяка връзка. Романтично запознанство с човек, който ви симпатизира, приятни жестове, мили подаръци, нежност. В този етап обикновено всичко е прекрасно, затова той си остава любим на много двойки.

2. Етап на опознаване

Когато бонбоните и букетите вече са ви омръзнали, започвате да опознавате по-добре партньора. Цените го заради интелекта му, дълбочината на мислите му, насищате се с емоционалния отклик отсреща. Този етап сближава невероятно двойката.

3. Етап на отвращение

През този етап започват да ви дразнят всякакви дреболии в партньора. Ако вече изпитвате досада и отвращение дори и от милите му съобщения, значи сте преминали през етапа на опознаване и продължавате нататък. Само след като преодолеете етапа на отвращение ще можете да достигнете по-високо ниво на развитие на връзката.

4. Етап на търпение

През този етап партньорите започват да помъдряват, да се държат по-лоялно един с друг. Кавгите вече не са толкова драматични, все по-рядко стават конфликти.

Четете още: Вълнуващи въпроси за секса

5. Етап на уважение (Първи етап на любовта)

През този етап партньорите поемат сериозни отговорности един към друг, започват да уважават личното пространство на любимия. Това несъмнено е първия етап на истинската любов.

6. Етап на приятелство (Втори етап на любовта)

Вече сте преживели какви ли не изпитания заедно. Станали сте не просто любовници, но и приятели. Партньорът преди всичко е човек, с когото можете да споделите дори най-големите си тайни.

7. Етап на истинската любов (Трети етап на любовта)

Малцина познават този етап – по-често се случва двойките да се откажат на средата, забравяйки каква е била целта им поначало. Ако обаче преодолеете всичките предходни етапи, ще стигнете до тази спокойна хармония, в която с удоволствие ще си спомняте какво сте преживели заедно.

Четете още: Жените харесват мъже с чувство за хумор

Трябва ли да дадете втори шанс на връзката?

Трябва да се отбележи, че продължителността на всеки етап е различна при всяка двойка. Не може да се предвиди колко време ще трае романтичният първи период или кога ще приключи етапът на отвращение. Всичко е индивидуално, вие самите най-лесно ще определите продължителността на фазите.

Преминаването от един етап в друг е сериозно изпитание за двойката. Подобни преходи могат да се сравнят с преминаване на ученика от един клас в друг, от основно училище в гимназия, от гимназията – в университет.

Точно затова при преминаване от един етап в друг възникват кризи във връзката. Те могат да доведат до конфликти, а понякога дори до раздяла.

Не е лесно да стигнете до етапа на истинската любов, но е напълно възможно, ако се запасите с търпение и цените човека, с когото сте решили да изминете този път. Бъдете по-мъдри от обстоятелствата!