Синуси се наричат част от кухините, заобикалящи горните дихателни пътища. Те са съсредоточени около зоната на носа и се отличават със своите дрениращи функции. Когато обаче се възпалят, се появават симптоми като хрема, запушен нос, кашмица, задух, болки и зачервяване на гърлото и др. За да се преборим с дискомфорта от подобни възпалителни прояви, както и да се предпазим от тях, е добре да си припомним някои стари и доказани средства срещу тях. Използвайте ги и като превантивна мярка за прочистване на синусите поне веднъж годишно.

1. Парна баня

Вдишването на пара облекчава чувството на тежест и болезненост в областта на синусите. Достатъчно е да напълните съд с вряла вода, да покриете главата си с хавлиена кърпа и да вдишвате дълбоко отделящата се пара в продължение на 10 минути. За да направите процедурата още по-приятна, ароматизирайте парата, като добавите във водата шепа лайка или мента. Друг вариант е като добавите няколко капки етерично масло. Етеричните масла, подходящи за синузит, са от бор, евкалипт, мента, лавандула и розмарин. Дали ще ги използвате поотделно или в комбинация, изборът е ваш.

2. Масаж

Масажирайте с нежни движения зоната около синусите, бузите и челото. Това облекчава изключително много усещането за болезненост и натиск, характерни за синузита. Поставете пръсти при основата на носа до веждите, като бавно започнете да плъзгате върховете им отстрани по ръба на носната кост. Продължете движението по ръба до външната страна на очите. Масажирайте и горния ръб при веждите.

3. Физиологичен разтвор

Прочиствайте редовно носната кухина с физиологичен разтвор. Процедурата е абсолюно безвредна. Ако нямате възможност да отидете до аптеката, може да си го направите сами в домашни условия. Разтворете малко морска сол в топла вода. Полученият разтвор използвайте като капки за нос, като издухвате носа периодично след всяко капване. Повтаряйте няколко пъти дневно.

4. Пийте повече вода

Приемън на по-големи количества течности – вода, чайове (особено лайка), плодови сокове, помага на слузта, насъбрала се в синусите, да се изчисти по-лесно и бързо. Консумацията на достатъчно количество вода ще спомогне за облекчаването на главоболието и усещането за тежест в областта на очите.

5. Приемайте богати на витамини и антиоксиданти храни

При синузит се препоръчва приемът на храни, богати на антиоксиданти и витамини, като горски плодове, броколи, спанак, домати, касис, нар, цитруси. Включването на витамин С в хранителния режим под формата на плодове и зеленчуци или като добавка се препоръчва при остра инфекция на синусите.

6. Чесън

Чесънът е естествен антибиотик и вълшебен еликсир срещу всякакви неразположение в областта на синусните кухини. Той е особено препоръчителен при повтарящи се инфекции на синусите и силно главоболие, предизвикано от синузит.

7. Пчелен мед

За целта е необходимо да се снабдите с истински пчелен мед. С помощта на лъчижка гребнете малко количество от меда и направете с пръсти две топчета с големината на грахово зърно. Поставете по едно във всяка ноздра и оставете за 4-5 минути, докато се разтопи медът.

При наличието на силни и упорити болки, висока температура, трудно дишане, световъртеж и отпадналост, се консултирайте с лекар!