Възхищаваме се на успеха на знаменитости – от Стив Джобс и Шерил Сандбърг до Бионсе и Джей Зи. Някои хора сякаш притежават всичко – сякаш всяко нещо, до което се докоснат, се превръща в злато.

А сега си спомнете за всички успешни хора, които сте срещали реално през живота си – какво е общото между тях? Може би ще кажете, че успехът им се дължи отчасти на образованието, отчасти на късмета, точния момент или правилните познанства. А всъщност всички те владеят отлично...

Четете още: Как да бъдем позитивни?

1. Позитивното мислене


Успешните хора осъзнават, че начинът им на мислене може да се отрази върху всички аспекти на живота им, включително върху успеха. Учени са открили, че позитивното мислене прави по-лесно заучаването на нови умения, което има огромно значение за напредъка. Ако например започнете да тичате за удоволствие и после се справите добре в някой маратон, може да използвате тази радост, за да захраните някое още по-трудно и интересно хоби – например алпинизма. Преуспеете ли и там, ще получите заряд за нещо ново и така нататък.

Позитивното мислене носи и много ползи за здравето. Хората, които го практикуват, доказано живеят по-дълго, имат по-ниски нива на депресия, по-трудно се разболяват от настинки и грип и се справят по-успешно по време на стресови периоди.

2. Ясните крайни цели

В телевизионното шоу „Скандал“ професионалната „ремонтьорка“ на репутации Оливия Поуп винаги пита клиентите си първо това: „Какво искате да получите от съвместната ни работа?“. Поуп започва с крайната цел наум и после работи оттам назад.

Четете още: Тъмната страна на славата

По същия начин мислят и успешните хора. Те поемат контрол върху бъдещето си, като първо си представят как желаят да приключат начинанията им, а после започват да работят за постигането на тази цел. Вместо да се фокусирате върху изпълняването на целите си по продажбите, помислете първо дали няма да ви бъде приятно да станете най-успешният търговец в компанията си. Това ще ви мотивира невероятно.

3. Умерените рискове

Хора като Стив Джобс не стават невероятно успешни, като играят на сигурно. Преуспелите хора са наясно, че поемането на рискове – в определени граници, разбира се – е абсолютно необходимо. Те знаят, че провалът е реален вариант, но и че могат да се поучат от грешките си. И накрая, наясно са, че ако все посягате към лесните, достъпни плодове, никога няма да достигнете до голямата награда на върха на дървото.

Четете още: Петте основни правила на множествения оргазъм

4. Ученето от други успешни хора

Повечето преуспели личности се заобикалят с ментори и с хора, които им влияят положително, за да останат фокусирани. Те разбират, че чуждата мъдрост може да им бъде много полезна, както и общата „аура“ на другите успели личности, които са си проправили пътя през повратностите на живота. Ако се стараете да изграждате и поддържате връзките си с професионалисти, на които се възхищавате, е много вероятно и те да инвестират във вас на свой ред.

5. Изграждането на истински отношения


Не можете да успеете напълно, ако не умеете да работите добре с другите. Успелите хора показват уважение на околните, като ги изслушват и реагират адекватно на идеите и критиките, които получават от тях. Успешните хора умеят да намират решения на проблемите на всички. Те не вземат твърде насериозно драмите на живота и работата, които потискат много от нас, и не приемат нещата особено лично. Като допринасят към успеха на екипа, те съзнателно градят и собствения си успех.

6. Ефективното управление на времето

Четете още: Можеш ли да спреш да се оплакваш за 1 месец?

Всички знаем, че „времето е пари“. Успешните хора осъзнават, че времето им струва нещо и че е важно да подредят правилно приоритетите си. Това може да означава, че ценят времето си дотолкова, че плащат на други да вършат част от задачите им вместо тях, за да посветят силите си на нещо по-важно. Или че умеят да казват "не" на нещата, които не допринасят към живота и успеха им.

7. Непрестанното учене

Ще забележите, че много успешните хора обожават да четат и копнеят за нови преживявания и житейски уроци. Постоянно поглъщат нова информация, която могат после да приложат в живота и кариерата си. Това знание им помага непрекъснато да се адаптират и да еволюират.

А според вас какво прави един човек успешен?

Стюарт Лун, RealBusiness

Източник: Obekti.bg