Автор
Woman.bg

6 златни правила на педиатрите за безопасност на бебето

През първите шест месеца след появата си на белия свят бебето е подложено на най-висок риск от т.нар. Синдром на внезапната детска смърт. Поради тази причина родителите трябва да са достатъчно добре осведомени и подготвени, за да му противодействат оптимално. Именно това е и причината Световната педиатрична асоциация да излезе за пореден път с нови допълнения към старите златни правила, касаещи безопасността на бебето през първата му годинка. Ако всеки родител се придържа внимателно към тях, това ще намали риска от фатален изход с 90%.

1. Поставяйте бебето да спи по гръб

До навършването им на 1 година, по време на сън, бебетата трябва винаги да бъдат поставяни да спят по гръб. Тази препоръка е въз основа на статистиката, доказваща, че сънят по гръб, за разлика от този на една страна, намалява риска от т.нар. Синдром на детската смърт. Не забравяйте обаче преди това да повдигнете матрачето под лек ъгъл. Това ще предпази кърмачето от задавяне при евентуално повръщане.

2. Избягвайте възглавниците

Не поставяйте каквито и да било възглавници под и около бебето, докато спи. Въпреки че в детските магазини се предлагат такива в всевъзможни очарователни краски и форми, те не са препоръчителни. Педиатрите предупреждават, че наличието на възглавнички крие риск от задушаване на детето. Същото предупреждение се отнася и за поставянето на играчки, биберони и излишни завивки в креватчето, докато бебето спи.

3. Кърмете бебето до навършването му на шест месеца

Няма по-голяма благодат за новороденото от майчината кърма. В нея са съхранени най-ценните и необходими за бебешкия организъм хранителни вещества. Доказано е обаче, че кърменето оказва не само далеч по-благотворно въздействие върху здравето и развитието на бебето, но и върху намаляването на риска от Синдрома на внезапната детска смърт.

4. През първия час след раждането бебето трябва да е в ръцете на майката

Педиатрите са категорични, че с идването си на бял свят бебето трябва да почувства близостта и допира на своята майка. Това оказва огромно значение върху неговото психическо състояние и по-лесно адаптиране към новите условия на живот извън майчината утроба.

Допирът кожа до кожа стимулира кръвообръщението на мъничето, стабилизира телесната температура и нивото на кръвната захар, допринася за укрепването на сърдечната дейност и намаляването на плача.

5. Родителите трябва да използват собствените си легла, за да нахранят или утешат бебето, а не кушетката или фотьойла

Мястото, където родителите трябва да хранят и утешават рожбата си, трябва да бъде тяхното легло. Педиатрите предупреждават, че фотьойлите и диваните крият риск бебето да бъде изпуснато или неволно наранено. Те обосновават мнението си, като посочват за пример вариант родителят да заспи на дивана, а възглавниците около него да създадат риск от задушаване. По същата причина те съветват родителите да изчистят леглото си от каквито и да било излишни възглавници, чаршафи, одеала и други предмети, които биха могли да увеличат риска от задушаване. Веднага след това, след като бъдат лекичко потупани по гръбчетата, за да се оригнат, бебетата трябва да бъдат върнати и поставени в техните креватчета

6. Бебетата трябва да спят в една стая с родителите си, но не и върху една и съща повърхност

Световната педиатрична асоциация апелира родителите да оставят бебетата да спят в една стая с тях, но да не бъдат поставяни върху една и съща повърхност. Т.е., според експертите, те трябва задължително да имат свое собствено креватче. В противен случай поставянето им редом до родителите им увеличава риска от притискане и задушаване на бебето.