Патладжаните, познати у нас и като сини домати, често се срещат на лятната ни трапеза.

Богати на витамините С, А, В1, В2 и РР, те са полезен и много вкусен зеленчук, особено ако са приготвени правилно, пише dete.bg.

Вижте няколко рецепти с патладжани, като не забравяте, че консумацията им не се препоръчва на хора с бъбречни заболявания и деца под две години.

Важно е да знаете също, че за да се притъпи горчивия им вкус, сините зеленчуци трябва да се накиснат в подсолена вода преди готвене.

Салата с печени патладжани

Необходими продукти:

2 патладжана
2 червени печени чушки
6 маслини
4 скилидки чесън
1 с. л. сос песто
3 стръка магданоз
1 с. л. мед
зехтин
оцет
сол

Начин на приготвяне:

Патладжаните измиваме, почистваме и нарязваме на кръгчета. Посоляваме и оставяме за известно време да се изцеди горчивата вода. Измиваме и подсушаваме. В тава, застлана с хартия за печене, подреждаме патладжаните, поръсваме със сол и мазнина. Печем в загрята на 200 С фурна около 20 мин. или докато омекнат. В съд с капак смесваме зехтин, нарязан чесън, накълцани на дребно чушки и маслини, магданоз, песто, сол, оцет и мед и разбъркваме енергично, докато се смесят добре съставките. Печените патладжани заливаме с този дресинг и разбъркваме внимателно. Сервираме салатата охладена.

Патладжанени сърми

Необходими продукти:


3 патладжана
1 яйце
3 зелени чушки
150 гр сирене
магданоз
копър
риган
сол
2 домата
3 скилидки чесън
150 гр кашкавал

Начин на приготвяне:


Патладжаните се запържват в олио, като преди това са нарязани на филийки и е отцедена горчивината им. Разбърква се яйцето, прибавя се сиренето, опечените и нарязани на кубчета чушки, магданоза, копъра, ригана и нарязания на ситно чесън. Плънката се разбърква добре. Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. Поставя се от плънката и след това се слага резен домат. Патладжаните се завиват, така че да се получи пакетче. Отгоре се слага кашкавалът. Патладжаните се поставят в тава и се пекат около 15 минути.

Каша с патладжани и чушки

Необходими продукти:


3 печени патладжана
4 печени чушки
2 настъргани домата
4 с.л. олио
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с.л. брашно
сол
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. вегета

Начин на приготвяне:

В тенджерка се загрява олиото и се добавят доматите, а след това нарязаните на ситно обелени патладжани и чушки. Прибавят се и останалите продукти (без брашното) и се долива чаша вода. Разбърква се и се изсипва размитото брашно. Оставя се да покъкри около 5-10 минути и след това се сваля от огъня. По желание може да се натроши сирене върху порцията в чинията.

Патладжани Пармеджано

Необходими продукти:


1 глава лук
1 скилидка чесън
500 гр нарязани домати
600 гр патладжани
300 гр настърган пармезан
босилек
масло
олио

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на кръгчета и се пържат. Нарязаният на ситно лук се запържва в олиото, слагат се счуканият чесън, доматите и босилекът и се вари 30 минути. В намаслена тавичка се слага слой сос, редят се патладжаните и се поръсва с пармезана. Пече се 20 минути на 250 С.

Пълнен патладжан по гръцки

Необходими продукти:


2 патладжана
1 чаша нарязан лук
1 стрък пресен чесън
400 гр агнешко месо
3-4 стръка магданоз
2-3 стръка джоджен
2 домата
1 чаша сирене фета
кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните нарязваме наполовина. Издълбаваме, поръсваме със сол издълбаните половини и издълбаното и оставяме за 20 мин. да се отцеждат. В касерола запържваме дребно нарязан лук, чесън и месото, накълцано или смляно. Добавяме и дребнонарязаната вътрешна част от патладжаните. Запържваме до порозовяване и снемаме от огъня. Добавяме зелените подправки, нарязаните на дребно домати и натрошеното сирене. Разбъркваме и пълним патладжаните. Печем около 50 мин. в предварително загрята фурна на 200 С. По желание накрая настъргваме и по малко кашкавал и запичаме. Сервираме топли.

Кюфте патладжан

Необходими продукти:


2 патладжана
2 домата
100 гр кашкавал
250 гр смляно месо
2-3 печурки
1 чушка
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
кимион
черен пипер
чубрица
сол
4-5 стръка магданоз
2 стръкчета пресен риган
олио

Начин на приготвяне:

Патладжана обелваме и нарязваме. Посоляваме и оставяме да се отцеди черната вода. По желание запържваме от всички страни, след което пълним патладжанените разрези с резенчета домат и кашкавал. Лукът, чесънът, гъбите и чушката нарязваме на едро и слагаме в чопър, нарязваме фино. Смесваме с месото и подправките и омесваме добре каймата. Оставяме на страни да се овкуси. Готовите патладжани облепваме целите със смляното месо. Слагаме в намаслена тава и печем около 40-50 мин. в предварително загрята на 220-230 С фурна, в началото с фолио, след което го махаме. Около патладжана слагаме нарязани домати на четири, посолени и поръсени с пресен риган. Сервираме нарязан с печен домат.