6 вкусни рецепти с патладжан
видяна 18910 коментари 0

15 август 2011 | 17:14

Патладжаните, познати у нас и като сини домати, често се срещат на лятната ни трапеза.

Богати на витамините С, А, В1, В2 и РР, те са полезен и много вкусен зеленчук, особено ако са приготвени правилно, пише dete.bg.

Вижте няколко рецепти с патладжани, като не забравяте, че консумацията им не се препоръчва на хора с бъбречни заболявания и деца под две години.

Важно е да знаете също, че за да се притъпи горчивия им вкус, сините зеленчуци трябва да се накиснат в подсолена вода преди готвене.

Салата с печени патладжани

Необходими продукти:

2 патладжана
2 червени печени чушки
6 маслини
4 скилидки чесън
1 с. л. сос песто
3 стръка магданоз
1 с. л. мед
зехтин
оцет
сол

Начин на приготвяне:

Патладжаните измиваме, почистваме и нарязваме на кръгчета. Посоляваме и оставяме за известно време да се изцеди горчивата вода. Измиваме и подсушаваме. В тава, застлана с хартия за печене, подреждаме патладжаните, поръсваме със сол и мазнина. Печем в загрята на 200 С фурна около 20 мин. или докато омекнат. В съд с капак смесваме зехтин, нарязан чесън, накълцани на дребно чушки и маслини, магданоз, песто, сол, оцет и мед и разбъркваме енергично, докато се смесят добре съставките. Печените патладжани заливаме с този дресинг и разбъркваме внимателно. Сервираме салатата охладена.

Патладжанени сърми

Необходими продукти:


3 патладжана
1 яйце
3 зелени чушки
150 гр сирене
магданоз
копър
риган
сол
2 домата
3 скилидки чесън
150 гр кашкавал

Начин на приготвяне:


Патладжаните се запържват в олио, като преди това са нарязани на филийки и е отцедена горчивината им. Разбърква се яйцето, прибавя се сиренето, опечените и нарязани на кубчета чушки, магданоза, копъра, ригана и нарязания на ситно чесън. Плънката се разбърква добре. Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. Поставя се от плънката и след това се слага резен домат. Патладжаните се завиват, така че да се получи пакетче. Отгоре се слага кашкавалът. Патладжаните се поставят в тава и се пекат около 15 минути.

Каша с патладжани и чушки

Необходими продукти:


3 печени патладжана
4 печени чушки
2 настъргани домата
4 с.л. олио
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с.л. брашно
сол
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. вегета

Начин на приготвяне:

В тенджерка се загрява олиото и се добавят доматите, а след това нарязаните на ситно обелени патладжани и чушки. Прибавят се и останалите продукти (без брашното) и се долива чаша вода. Разбърква се и се изсипва размитото брашно. Оставя се да покъкри около 5-10 минути и след това се сваля от огъня. По желание може да се натроши сирене върху порцията в чинията.

Патладжани Пармеджано

Необходими продукти:


1 глава лук
1 скилидка чесън
500 гр нарязани домати
600 гр патладжани
300 гр настърган пармезан
босилек
масло
олио

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на кръгчета и се пържат. Нарязаният на ситно лук се запържва в олиото, слагат се счуканият чесън, доматите и босилекът и се вари 30 минути. В намаслена тавичка се слага слой сос, редят се патладжаните и се поръсва с пармезана. Пече се 20 минути на 250 С.

Пълнен патладжан по гръцки

Необходими продукти:


2 патладжана
1 чаша нарязан лук
1 стрък пресен чесън
400 гр агнешко месо
3-4 стръка магданоз
2-3 стръка джоджен
2 домата
1 чаша сирене фета
кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните нарязваме наполовина. Издълбаваме, поръсваме със сол издълбаните половини и издълбаното и оставяме за 20 мин. да се отцеждат. В касерола запържваме дребно нарязан лук, чесън и месото, накълцано или смляно. Добавяме и дребнонарязаната вътрешна част от патладжаните. Запържваме до порозовяване и снемаме от огъня. Добавяме зелените подправки, нарязаните на дребно домати и натрошеното сирене. Разбъркваме и пълним патладжаните. Печем около 50 мин. в предварително загрята фурна на 200 С. По желание накрая настъргваме и по малко кашкавал и запичаме. Сервираме топли.

Кюфте патладжан

Необходими продукти:


2 патладжана
2 домата
100 гр кашкавал
250 гр смляно месо
2-3 печурки
1 чушка
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
кимион
черен пипер
чубрица
сол
4-5 стръка магданоз
2 стръкчета пресен риган
олио

Начин на приготвяне:

Патладжана обелваме и нарязваме. Посоляваме и оставяме да се отцеди черната вода. По желание запържваме от всички страни, след което пълним патладжанените разрези с резенчета домат и кашкавал. Лукът, чесънът, гъбите и чушката нарязваме на едро и слагаме в чопър, нарязваме фино. Смесваме с месото и подправките и омесваме добре каймата. Оставяме на страни да се овкуси. Готовите патладжани облепваме целите със смляното месо. Слагаме в намаслена тава и печем около 40-50 мин. в предварително загрята на 220-230 С фурна, в началото с фолио, след което го махаме. Около патладжана слагаме нарязани домати на четири, посолени и поръсени с пресен риган. Сервираме нарязан с печен домат.

нагоре

Коментари



Добави Коментар

нагоре

Душевна работилница

Забавлението е сериозна работа.

Дайте на едно дете шанс да направи някоя пакост и ако то не се възползва от случая - викайте веднага лекар! (Дж.Джеръм)

Астро кутия

Венера в Скорпион – най-значимите неща често са невидими за очите

Венера в Скорпион има нетърпимост към фалша и ще свали воала на илюзията, не толкова за да ни злепостави, колкото да ни помогне да бъдем отново истински

Жълта шпионка

Кейти Прайс показа пищни форми на промоцията на новата си книга

36-годишната бивша моделка, която роди само преди няколко месеца, демонстрира пищна гръд и дълги бедра

Най-ново в Woman.bg

Четирите типа фигури 25 октомври 2014

Уау, каква грива! 25 октомври 2014

Плитка, оlé! 25 октомври 2014

Арт Box

Излезе ново издание на „Държавата“ на Платон

Един от фундаменталните трудове на основоположника на Западната философия и наука – Платон, излиза в ново, луксозно издание

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се