Изгубили ли са вашите зъби перления си блясък заради омразните сиви или жълти петна?

За "помръкването" им може да са виновни някои храни и напитки и дори - води за уста. Ето защо трябва да избягваме веществата, които помрачават бляскавата ни усмивка. От сайта webmd.com издават няколко тайни за по-бели зъби, с които ще възстановим холивудското си обаяние.

Ленти

Избелващите ленти ще ви помогнат да се отървете от петната по зъбите. Те са много тънки, почти невидими и са покрити с избелващ гел на базата на пероксид. Можете да ги използвате по няколко минути дневно в продължение на седмица или повече. Резултатите ще са видими едва след няколко дни, а ефектът ще се запази поне година.

Паста

Как да премахнете петната от зъбите си? На пазара има разнообразие от пасти за зъби, гелове и води за уста, които ще ви помогнат да се отървете от петната по повърхността на зъбите ви. Много от тези продукти съдържат леки абразивни и полиращи частици. За разлика от агресивните избелващи средства те не променят естествения цвят на зъбите ви.

Четете още: Тест: Разчитате ли езика на тялото

Бабини рецепти

За избелване на зъбите у дома някои хора все още използват изпитната рецепта със сода за хляб - ефективна и евтина. Някои храни като целина, ябълка, круша и моркови предизвикват обилно слюноотделяне, което спомага да се отмият от зъбите остатъците от храна. Слюнката неутрализира киселината, която предизвиква кариес. Дъвченето на дъвка без захар също помага за почистването на зъбите след похапване.

Превенция

С напредването на възрастта външният слой на зъбния емайл се нарушава. А основният, който се нарича дентин, е жълтеникав. Ето защо е важно да се опитате да избегнете допълнителното оцветяване на зъбите ви, особено след избелване. Ако внимаваме какви храни и напитки консумираме, можем да запазим усмивката си сияйна до година след процедурата. Твърде честото избелване обаче може да направи зъбите ни да изглеждат прозрачни и сини.

No smoking

Тютюнопушенето не само вреди на здравето ви, но е един и от най-големите врагове на белите зъби. Тютюнът прави кафяви петна, които проникват в зъбния емайл. Ето защо те трудно могат да се отстранят само с четкане с паста за зъби. Колкото по-дълъг е стажът ви на пушач, толкова по-трудно ще се отървете от петната по зъбите ви. Освен това пушенето причинява лош дъх и възпаление на венците, а и увеличава риска от повечето видове рак.

Врагът в чашата/чинията

Мечтаната бляскава усмивка е още една причина да внимавате какво похапвате. Ето лесен начин да разберете кои храни са враг на белите зъби - всичко, което прави петна върху бяла памучна тениска, оцветява и зъбите ви, категорични са стоматолозите. В този списък на челно място са кафето, чаят, виното, плодовите сокове, тъмните газирани напитки, боровинките, къпините и цвеклото. Това не означава, че трябва да се откажете от тях. Но, за да запазите усмивката си бяла, не забравяйте миенето на зъбите веднага след хранене, както и изплакването на устата с вода.

Източник: standartnews.com