Автор
Woman.bg

6 типични грешки при приготвяне на смути и сокове

Плодовите и зелечукови коктейли смути вече са приети от мнозина като идеално решение за бърза закуска, зареждане със свежест и енергия и дори премахване на махмурлук.

Смутитата могат да се разделят условно на две категории – сокове от плодово-зеленчукова смес и плодови коктейли, в които често са включени и млечни продукти.

Но не винаги е лесно да постигнете идеален вкус. В тази статия ви представяме шестте най-често срещани грешки, които хората допускат при приготвяне на смути и сок.

1. Използване на блендер за приготвяне на сок

Четете още: Да си създадем навик: Смути за закуска

Ако искате да подходите сериозно към приготвянето на домашен сок, вземете си подходяща сокоизстисквачка. Блендерът и пасаторът са подходящи за плодове, които стават на сок за броени секунди. За останалите плодове ще ви трябва сокоизстисквачка. Качественият сок трябва да е с еднородна текстура, а това не винаги се постига с блендер.

Има два вида сокоизстисквачки – по-евтините центробежни, които отделят сока от пюрето и по-скъпите пресиращи, които отделят в сока и полезни фибри и частици плод.

2. Приготвяне на смути и сок от евтини и развалящи се плодове

Четете още: Как да ядете повече зеленчуци всеки ден

Не си мислете, че ниското качество на плодовете, които ви е срам да оставите във фруктиерата, няма да си проличи в сок или смути. Вкусът на сока зависи не само от уреда, с който сте го изстискали, но и от използвания продукт. Затова подбирайте старателно хубави плодове за вашите напитки.

Ако купувате плодовете си на пазара, а не от супермаркет, не пазарувайте само от един щанд. Отделете време да проверите кой има най-ароматните ябълки и най-сочните моркови. Важно е продуктите да бъдат свежи и ароматни – иначе сокът няма да стане идеален.

3. Използване на голямо количество съставки за „по-добър вкус“



Зеленият сок от зеленчуци и плодове е идеален продукт за здравословно хранене. Но когато приготвяме смути или сок, винаги се изкушаваме да направим коктейла още по-полезен, като добавим повече продукти, отколкото са посочени в рецептата. Не се опитвайте да наблъскате в сокоизстисквачката всичко, което имате в хладилника си. Така не само ще промените цвета и вкуса на напитката, но и ще я направите мътна. Ако добавите твърде много съставки в смутито, само ще го развалите.

Когато обмисляте рецепта за своя коктейл, съчетайте различните съставки така, че ароматите и текстурите да се допълват взаимно.

4. Опити да се „прикрие“ вкуса на продукт, който не ви харесва



Ако вкусът на даден плод или зеленчук не ви харесва, просто не го добавяйте в сока си. Няма значение колко е полезен. Ако никога не сте обичали зеле, не се опитвайте да си изцедите зелев сок и да го „подобрите“ със сок от манго.

Като цяло няма продукти, които да не можете да добавите в своите плодови и зеленчукови коктейли. Избягвайте обаче горчицата и пикантните подправки, защото те затрудняват храносмилането.

5. Опити да се промени вкуса с добавяне на лед



Ако просто добавите лед в своето смути, ще направите текстурата му водниста, а не гъста, каквато трябва да бъде. Ако искате коктейлът ви да бъде студен, оставете предварително продуктите в хладилника.

Ако подготвите плодовете, като ги нарежете и разпределите по кутии с размер за една порция, ще спестите време и ще постигнете идеална структура на напитката.

6. Заблуда, че смути не може да бъде калорично



Бъдете честни пред себе си – ако добавите сладолед в плодово смути, това вече няма да е смути, а млечен шейк. Тоест напитката вече няма да отговаря на стандартите на здравословното хранене. Със соковете и коктейлите трябва да бъдете особено внимателни, тъй като в течен вид можете да поемете много повече калории, отколкото бихте изяли. Едно невинно наглед смути може да съдържа много скрити захари и мазнини.