Особеностите на характера или поведението, които някога са привличали двама души един към друг, с времето могат да се превърнат в причина за конфликти.

Не винаги е лесно да приемем онова, по което партньорът ни се различава от нас, но това е нужно, за да живеем с него дълго и щастливо.

1. Взаимна търпимост

Защо е трудно това

Именно различията между двамата залягат в основата на всяка любовна история. Тези различия привличат, предизвикват непреодолимо желание да опознаем другия, правят го уникален в нашите очи. Погрешно е да се смята, че само при пълно единодушие по всички въпроси може да се изгради силна и продължителна връзка.

Защо е важно това

Любовта се заражда в момента, в който всеки от двамата вижда и приема нещата, които представляват своеобразието на партньора, осъзнава, че може да го обича именно такъв, какъвто е той всъщност. Известният психоаналитик Робърт Джонсън нарича подобни връзки „зряла любов“.

Какво да направим

Признайте различията си. Това ще ви помогне да видите другия такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто бихте искали да бъде. Така ще опознаете по-добре партньора си и ще можете по-лесно да разрешавате възникналите конфликти.

Разберете какви са хубавите страни на различията ви. Сравнете вашите особености, намерете онези аспекти, в които сте готови да отстъпите. Проявявайте повече любопитство, отколкото страх.

Четете още: „Сексапилът няма срок на годност“


2. Общи ценности

Никой не може да живее със собственото си отражение, а няма и смисъл да го прави. Но животът с пълната ти противоположност рискува да се превърне в един постоянен конфликт. Трябва да постигнете съгласие в най-важните си ценности.

Защо е трудно това

Ценностите на различни хора не могат да съвпадат напълно, освен това с годините човек си променя мнението. Със сигурност ако двамата партньори имат радикално противоположни възгледи, ще им е много трудно да изградят хармонична връзка.

Защо е важно това

Жизнените ценности на човека определят йерархията на приоритетите, желанията и потребностите му. От тях зависи как ще се държим в обществото и какво ще е отношението ни към другите хора, включително и към партньора.

Какво да направим

Обсъждайте проблемите. За да избегнете идеологични сблъсъци, добре е предварително да знаете какви са възгледите на партньора ви.

Приемайте чуждото мнение. Двама души могат да направят всичко, стига между тях да има любов и уважение. Ако са решили да се съберат, всеки трябва искрено и осъзнато да приеме принципите, по които работи светът на другия.

Създавайте общи ценности – винаги е възможно единият да приеме като свои възгледите на партньора и те да се превърнат в общи семейни ценности.

3. Дружеска близост

Защо партньорът ви да не е и ваш най-добър приятел? И двамата имате нужда от близост и доверие, за да изградите наистина щастлива връзка.

Защо е трудно това

За мнозина изобщо не е очевидна истина това, че двама съпрузи трябва да са и приятели. Представяме си любовта като нещо романтично, страстно и сексуално... Междувременно Джон Готман след работа с редица семейни двойки е стигнал до извода, че „в основата на щастливия брак заляга истинското приятелство“.

Защо е важно това

Приятелските отношения предполагат „поток от нежност“, който наред с „еротичния поток“ е важна съставна част на връзката. Нежността не накърнява по никакъв начин любовта и страстта, но пък ги допълва прекрасно. Колкото е по-здрава дружеската връзка в двойката, толкова по-защитени ще са партньорите от агресивни чувства – това, което ги свързва, винаги ще е по-важно от всякакви поводи за конфликт.

Какво да направим

Прекарвайте заедно свободното си време. Създавайте си собствени ритуали – празнувайте годишнината от запознанството си или дори от първата си кавга – това ще е чудесен повод да се огледате с усмивка и гордост назад към изминатия от вас път.

Опознайте се по-добре един друг.

Проявявайте нежност един към друг.

Четете още: Всяка пета жена разочарована от предложението за брак


4. Говорете си един с друг

Продължителното мълчание не може да не се отрази зле на близостта в двойката. Но и прекомерното многословие също е излишно...

Защо е трудно това

Диалогът между партньорите е истинско изкуство. Не е достатъчно просто да спазвате правилата за комуникация, изложени от Карл Роджърс – да говорите за чувствата си във връзка с поведението на другия, вместо да го критикувате, по-често да казвате „аз“, а не „ти“ и т.н. Методите, които работят успешно при общуване с колегите или подчинените могат да ви подведат в любовната връзка, където емоционалното напрежение между събеседниците е твърде голямо. Рискът да останете неразбрани е свързан и с това, че начинът на общуване зависи от пола, характера и възпитанието на даден човек. Натрапвайки своя модел на общуване, може би пренебрегваме нуждите на партньора.

Защо е важно това

Общуването дава на партньорите чувство за сигурност: „говорейки с теб, аз ти доказвам, че съществуваш за мен“.

Какво да направим

Говорете, но не всичко. За да бъде общуването сполучливо, трябва като начало да определите границите му.

Срещайте се, за да поговорите. Спокойната беседа без бързане насаме е чудесна възможност да обсъдите тежки или болни за вас теми, както и да си кажете един на друг колко ви е хубаво заедно и колко прекрасни неща сте направили с общи усилия.

5. Хармония в секса

Сексът не е само начин да си доставите удоволствие и да доставите такова на другия, но и възможност да се разкриете и да се сближите повече с партньора. Двойката трябва да се погрижи сексуалната й връзка да не губи привлекателността си с времето.

Защо е трудно това

Когато премине първият етап на връзката, двамата често остават с впечатлението, че в сферата на секса вече са направили всичко възможно. Понякога, колкото и парадоксално да звучи това, партньорите с годините започват да се срамуват повече един от друг. Не смеят да говорят за желанията си от страх, че другият няма да ги разбере.

Друго сериозно препятствие по пътя към сексуалната хармония е... прекомерната близост. Двойките, които прекарват повечето си време заедно, често спират да виждат истински другия.

Защо е важно това

Днешно време повечето хора не смятат сексуалността за забранена тема в двойката, но пък възприемат дисбаланса в тази сфера за достатъчно основание за развод. Нормално е хората, които планират да бъдат заедно дълго време, да очакват най-доброто от секса.

Какво да направим

Забравете предразсъдъците си. Ще постигнете хармония в секса, когато и двамата с партньора ви започнете да задоволявате нуждите един на друг. Изненадвайте се и изненадвайте другия.

Говорете с партньора си за секс. И то не само в леглото...

Правете любов постоянно.

Почивайте си един от друг. Според една немска поговорка „любов има, когато между влюбените вее вятър“. Иначе казано, щом двамата си поемат глътка чист въздух и се опитат да сменят обстановката, започват отново да се чувстват самостоятелни. Усещат липсата на другия, страдат от раздялата и събуждат страстта си към партньора.

Четете още: Да изберем партньора си по... хладилника му

6. Общи планове и мечти за живота

За да продължава напред, една двойка има нужда да вижда съвместното си бъдеще. То постоянно ще вдъхновява партньорите, ако успеят да постигнат съгласие за плановете си.

Защо е трудно това

Да си направите дете, да построите къща, да идете на пътешествие идното лято... Дори такива най-обикновени и стандартни планове могат да се окажат проблем за някои хора. За да планирате бъдещето си, трябва най-малкото да сте уверени в това, че връзката ви ще продължи – а съвременната статистика на разводите не е много обнадеждаваща.

Защо е важно това

Човек не може да живее пълноценно, без да има планове за бъдещето.

Какво да направим

Говорете за желанията си. Всеки от двамата трябва да споделя личните си планове, за да може те да се обсъдят и да се впишат в съвместните проекти.

Мислете няколко хода напред.