Един от най-неприятните и често срещани здравословни проблеми в днешни дни е липсата на достатъчно сън и невъзможността ни да си отпочинем.

И тъй като всички части на тялото са свързани и обединени от процесите, развиващи се в него, липсата на сън води и до други проблеми като затлъстяване, акне и раздразнителност. Факт е, че фармацевтичните компании произвеждат какви ли не лекарства, успокоителни и приспивателни, но истината е, че не се нуждаем от тях, за да се отървем от инсомнията. Давате ли си сметка колко много неща вършите в леглото си, вместо да спите? Ето кои 6 трябва да избягваме, за да имаме пълноценен сън.

1.Гледането на телевизия

За много от нас гледането на телевизия преди сън е също толкова естествен навик, колкото и миенето на зъбите. И колкото и да ни се струва, че забавните филми и примигващата светлина в тъмното ще ни заведат плавно и неусетно в страната на сънищата, то трябва да знаете, че телевизията има точно обратния ефект. Според експерти, светещият екран, вместо да предизвиква комфорт в нас, всъщност задейства мозъчните ни клетки и пречи на организма ни да си почива като възпира възпроизвеждането на мелатонин, хормон който ни е необходим, за да спим спокойно. Разбира се, това което върви по телевизията, докато се опитвате да заспите, също е решаващ фактор. Ако в този момент вървят сцени с насилие или нещо друго обезпокоително, то ще ви е още по-трудно да заспите. Лекарите съветват да изключите телевизора един час преди сън, за да дадете възможност на мозъка си да отпочине и да не го натоварвате преди да си легнете.

2.Проверяването на пощата, facebook, instagram, twitter и всякакви подобни

В днешно време имаме безкрайно вредния навик да държим смартфона си под ръка, за да не изпуснем някое важно събитие от живота в социалните мрежи. И дори вечерно време, когато си лягаме, не правим изключение. Знаем, че е много трудно да устоите на изкушението да прегледате социалните мрежи и мейла си преди сън, но се опитвайте да не го правите, защото това има пряко отношение към пълноценния ви сън, съответно и върху цялостното ви здравословно състояние. Освен това когато в тъмната стая има някаква светлина, без значение дали това е лампа, телевизор или телефон, обърквате организма си, защото той е свикнал да си почива на тъмно.

3.Яденето

Вечерното похапване на шоколад или фъстъци и романтичната закуска в леглото, може да ви се струват много уютна и прекрасна идея, но това изобщо не е прекрасно за здравето ви. Освен това, наличието дори и на минимални остатъци от храна и трохи между завивките, могат да извикат добрите ни приятели буболечките, паяците и хлебарките директно при нас в леглото. А опасността това да се случи нараства, ако сте хапнали нещо сладко, докато си лежите.

4.Воденето на разгорещени дискусии

Да, ако сте от тези двойки, в които и двете страни са много ангажирани, то е напълно разбираемо, че леглото е единственото място, в което вие успявате да си отдъхнете и да си поговорите. Това не е лошо, но ако денят ви не е бил много приятен и сте били подложени на стрес на работното място, то вие без да усетите ще се опитате "да си го изкарате“ на половинката си. Разбира се, всеки би искал да си излее душата, за да може да заспи спокойно, но когато живеете с любимия си, не е добра идея да му прехвърляте негативната си енергия преди сън. Много терапевти съветват да не водите спорове с половинката си, една прегръдка би ви подействала много по-добре, отколкото разгорещен спор.

5.Работенето

Дори и да мислите, че сте много по-продуктивни, когато работите, разположени удобно в леглото си, това не е вярно. И щом веднъж възприемете леглото си като работно място, ще ви бъде много трудно да си почивате в него после. Това много често довежда до проблеми със съня.

6.Присъствието на домашния любимец в леглото

Сигурно много от вас споделят леглото си с животинката, която толкова обичат, но е доказано, че това не е никак благоприятно за съня ви. Това е така, защото много често любимото ни същество се движи, издава звуци и обича да заема повече място и то почти върху нас. Освен това не е никак препоръчително да спим и да дишаме дълбоко около животни, защото козината им се обменя постоянно. Това може да предизвика и дихателни проблеми.