Всеки път, когато слушаме музика, в мозъка ни настъпват невероятни неврологични процеси.

Положителните ефекти върху нас самите са множество. Креативността ни се увеличава, способността ни да взимаме решения – също. Обземат ни по-позитивни чувства, имаме по-добро възприятие за нещата и прочее. И това не е всичко. Различните видове музика ни влияят по различен начин. Пуснете MP3 плейър и научете още по темата в следващите редове.

Ведра, позитивна и забавна музика ни кара да виждаме хората в по-позитивна светлина

Изследователи от катедрата по психология към Лондонския университет откриват, че когато слушаме щастлива музика, виждаме чуждите лица в по-позитивна светлина, дори когато физиономията им не изразява нищо конкретно на пръв поглед.

Спокойните мелодии окуражават креативността

Те увеличават абстрактните процеси в мозъка, сочи изследване на Университета на Чикаго.

Новата музика подобрява шофьорските умения

Това сочи проучване на Университета „Бен Гурион“. Затова следващият път, когато тръгнете на път, заредете парчета, които не сте чували досега.

Четете още: Любопитни факти за хитовете на 2014

Ученето на музикален инструмент подобрява двигателните и когнитивните функции

Децата, които се научат да свирят на конкретен инструмент, най-вероятно ще имат по-добри езикови и двигателни умения, сочи проучване на университета „Сейнт Ейндрюс“.

Класическата музика има терапевтични сили

Изследване, проведено върху пациенти, претърпели инфаркт, показва, че способността на мозъка да обработва изображения се подобрявала значително сред онези, които слушали класически произведения.



Музиката засилва физическите тренировки

Когато се движим в ритъма на мелодията, тренировките ни са по-ефективни, сочи изследване на американската Национална библиотека по медицина.



Източник: Мениджър NEWS