Метаболизмът е най-бърз сутрин. Но всички ние бихме искали обменът на веществата в организма ни да е добър през целия ден!

Можете да постигнете това с помощта на нашите прости съвети.

1. Зеленчуци, плодове и цели зърна

Това са трите продукта, които е желателно да присъстват във всичките ви хранения за деня, тъй като стимулират храносмилането. Освен това наличието на влакнини в зеленчуците, плодовете и необработените зърнени храни кара организма да изгаря с 10 % повече калории.

2. Белтъчини

Белтъчините изхабяват повече калории при храносмилане, а преработването им стимулира метаболизма. При това белтъчинните храни ще ви накарат дълго да се чувствате сити. Затова не забравяйте да включите белтъчини в менюто си.

3. Физическо натоварване преди хранене

Преди всяко хранене (независимо дали е основно или просто „замезване“) правете поне 20 лицеви опори. Тези интензивни упражнения ще ви помогнат да изгорите повече калории от обикновено (с 200 ккал повече на ден) и ще ускорят метаболизма ви. Освен това с този прост трик ще бъдете сигурни, че ще горите мазнини, а не мускулна маса.

Четете още: Диета за работещи момичета


4. Зелен чай

Зеленият чай съдържа антиоксиданти (катехини), които повишават метаболизма с 4 %. Това ще ви позволи ежедневно да изгаряте около 80 допълнителни калории.

5. Вода

Пийте много вода през целия ден. Така ще избегнете обезводняването, което забавя обмена на веществата.

6. Борете се със стреса

Напрегнатият работен график и постоянната концентрация забавят метаболизма. Научете се да се отпускате и да си почивате. Проучванията по въпроса показват, че непрекъснатата работа пред компютъра за повече от час намалява способността за изгаряне на мазнините с цели 90 %! Така че не е добра идея да се борите със стреса, като седите пред бюрото и медитирате. За да си починете, трябва всеки час да ставате от мястото си и да се движите поне 5 минути. Танцувайте, разходете се или правете йога упражнения.