Питали ли сте се някога каква е причината за съществуването на очарователните захарни пръчици, по-известни като коледни бастунчета?

1. Произходът им все още е загадка

Захарните пръчици са били популярни в продължение на повече от три века. Някои смятат, че произходът им е с християнски корени, твърдейки, че белият цвят символизира чистотата на Исус, а червеният – неговата кръв. Според същата теория формата на този вид захарни пръчици идва от "J" – буквата, с която започва името на Исус, изписано на английски. Но докато това е само догадка, факт е, че бонбонените бастунчета били раздавани на децата по време на църковните служби в дните на Рождество. Извивката в единия край на пръчиците бил направен по подобие на овчарската тръстикова гега.

2. Първоначалният им цвят е бил бял

В края на 19-и век върху коледни картички и реклами били изобразявани бонбони бастунчета в изцяло бял цвят. Червените ивици се появили едва в началото на 20-и век. Повечето са съгласни с идеята, че това било направено, за да се създаде по-цветист и празничен вид на бонбоните.

3. Направени са само от три съставки

Рецептата е простичка – захар, царевичен сироп и ароматни вещества, но процесът не е. Само профисионалистите знаят тайната около приготвянето на коледните бастунчета.

4. Най-голямото коледно бастунче е с длъжина 51 метра

Швейцарският готвач Ален Роби счупи световния рекорд, като през 2012 г. в Женева сътвори най-голямото коледно бастунче с дължина, достигаща до цели 51 метра.

5. Всяка година се произвеждат над 1,76 милиарда коледни бастунчета

Нещо повече – 90 на сто от тях са закупени между Деня на благодарността и Коледа. Те са номер едно в продажбата на смучещи бонбони през дните на коледните празници.

6. Някои коледни бастунчета имат странни аромати

Бонбонените бастунчета са най-типичното лакомството през зимата и по Коледа, като най-разпространеният аромат, от който се правят, е ментата. Но лесно ще откриете по празничните щандове с коледни лакомства и такива с аромат на кисела краставичка, сос, бекон и уасаби.