Автор
Woman.bg

5 лесни начини да подобрите храносмилането си

Често се оплакваме от подуване на стомаха, трудно храносмилане и тежест.

Истината е, че има няколко много лесни начина, чрез които можем да помогнем на стомаха си да храносмели храната, която сме приели.

Ето 7 от тях:

1. Пийте вода

Дехидратирането на организма често води до затруднения в храносмилането, затова пийте достатъчно вода, за да му помогнете да се справи с храната. Нормата е 30 мл. вода на килограм телесно тегло, например ако тежите 70 кг. дневната норма е 2,1 л.

2. Дъвчете храната си добре

Всички дъвчем, но по условие повечето от нас лапат набързо и лакомо храната си. Дъвчете поне 20 пъти. Това от една страна ще помогне на храносмилателната ви система, а от друга ще даде време на мозъка ви да даде сигнал, че сте сити преди да започнете да преяждате.

3. Приемайте пробиотици

Пробиотиците регулират храносмилането, а от там и процесите в цялото ни тяло. Лактобацилите в тях разграждат протеините и мазнините до полезните за човека аминокиселини. Лактозата пък става на глюкоза. Пробиотиците помагат за усвояването на калция и други микроелементи. Лекуват целия храносмилателен тракт.

Пробиотиците се съдържат на първо място в киселото мляко. Могат да бъдат открити и в киселото зеле. Могат да бъдат приемани и като хранителна добавка.

4. Започнете деня с лимонова вода

Опитайте се да започвате деня си с вода с лимон. Това е хилядолетна практика, която е доказала положителните си качества.

Защо трябва да пиете лимонова вода, разберете тук

5. Спортувайте

Всички знаем, че физическата активност е полезна. Тя подпомага и храносмилането на организма, тъй като подобрява кръвообращението.

Ако нямате достатъчно време, което да отделите за фитнес тренировки, можете да правите и упражнения подходящи за работното място, какви са те, разберете тук