Макар че времето започна да се пооправя, все още сме в разгара на зимата и вирусите продължават да ни нападат.

Затова е добре да вземем превантивни мерки, а последните научни изследвания ще ни помогнат много за това. Те причислиха бананите към една от най-полезните храни и дори се смята, че те ще бъдат използвани много в медицината за вбъдеще. Има още 5 храни, които съдържат нужните витамини и ще ни направят по-устойчиви и здрави.

Тези 6 храни могат да бъдат не само защита от болестите, но и ще ви помогнат да запазите фигурата си.

1.Банани

Според проучване на списание Cell лектинът, който се съдържа в бананите може да лекува не само грип, но и болести като Ебола, SARS и MERS. Дори помага в борбата с HIV, но с много нежелани странични реакции.

Според лекари лектинът в бананите един ден ще бъде включен в широкоспектърните антибиотици. Проучването все още е в самото начало и тепърва ще настъпят нови открития.

Бананите са много полезни, защото са богати на витамин B6 и C, а те са много защитници на имунната система.

2.Зелени листни зеленчуци

Диетологът Кристин Къркпатрик ни разкрива интересни факти за фреша от портокали:

"Изстискването на сока от портокалите премахва полезните витамини и вещества от него и оставя главно захарта на плода, която действа като отрова на организма. Затова е много по-здравословно да ядете зелена салата като изстисквате един лимон за дресинг. Според последни проучвания лимоните ни предпазват от норовирусите и дори могат да предотвратят холера".

3.Бадеми

Те са богати на витамин Е и са силен антиоксидант, което ги прави много полезни за имунната ни система.

4.Тиква

Според диетолога Кристин Къркпатрик консумацията на хранителни добавки, макар и съдържащи витамини, може да бъде вредна. Тя ни съветва да си набавяме полезните вещества за организма, чрез плодовете и зеленчуците.

Зимата е сезонът на плодовете и зеленчуците, съдържащи голямо количество витамин А: тиква, сладки картофи, пъпеш и моркови.

5.Миди и раци

Полезната съставка при мидите и раците е цинкът, който бързо унищожава инфекциите в тялото ни. Затова не е нужно да приемате цинк на таблетки, можете да го консумирате по вкусния начин.

6.Боб

Знаем, че в боба се съдържа желязо, което е повече от полезно за организма. То се съдържа и в зелето, както и в тофуто. Бобът снабдява организма ни и с фолиева киселина.

Bon Apetit!