Автор
Woman.bg

6 грешки на партньорката при импотентност на партньора

Мъжът се старае да забрави за това, а вие не можете да си го избиете от главата. Той ви е желал, но не е могъл да подкрепи желанията си с действия. И най-тъжното е, че това не се случва за пръв път.

Едно е да се сблъскате с проблеми с ерекцията при контакт с второстепенен персонаж в любовния ви живот. Никой няма да ви осъди, ако откажете да водите задушевни разговори с него, да щадите самооценката му и да отговаряте на обажданията му. Друго е обаче проблемът да засяга мъжа, когото наистина смятате за своя половинка и баща на бъдещите или настоящите си деца. Предполагаме, че не сте съгласни да забравите смирено за секса завинаги. Затова събрахме за вас данни за ерективната дисфункция. Вижте какво трябва или не трябва да правите, ако искате да помогнете на партньора си да се справи с този интимен проблем.

По оценка на Световната здравна организация 150 млн. мъже по света страдат от ерективна дисфункция.

Първо се уверете, че не драматизирате излишно. Ерективната дисфункция, наричана вулгарно „ипотентност“, си има точно определение – неспособност да се постигне ерекция или да се проведе пълноценно полов акт в продължение на три месеца наред, без значение на каква възраст е мъжът. Стресът, кавгите в семейството, травмите и заболяванията могат да станат причина за временна неспособност на партньора да постигне ерекция. Проблемът обаче може да се смята за дисфункция, само ако е налице повече от три месеца.

Ако вашият случай е именно такъв, все пак имаме добра новина за вас – каквото и да предизвиква проблема, той се поддава на лечение. Може би основният проблем е да замъкнете болния на лекар. Много мъже търпят ерективните си проблеми години и дори десетилетия, преди да посетят лекарския кабинет. Доводите им винаги са стандартни „Това е просто стрес, трябва да си почина и ще ми мине“, „Късно ми е вече да правя секс“, „Не искам някой да разбере за проблема ми“. При това самите пациенти и партньорките им едва ли са били щастливи по време на излишното изчакване, а благодарение на съвременните методи проблемът е можел да се реши още на първата консултация. Изводът е само един – ако не искате да тръпнете в очакване на секс до старини, действайте разумно.

Грешка 1. Да търсите проблема в главата му

Както вие, така и 80 % от мъжете сте сигурни, че липсата на ерекция се дължи на психологически причини и че проблемът ще се реши след повишаване на заплатата, сближаване с млада студентка, почивка на остров Фиджи и т.н. Всъщност само в 20 % от случаите се налага психотерапевтично лечение. Повечето мъже страдат от най-обикновени нарушения в сърдечно-съдовата система, които пречат на половия им живот. А състоянието на кръвоносните съдове няма да се подобри от танци на пилон или задушевни разговори.

Грешка 2. Да вините себе си за всичко

Всеки неуспешен опит да разпалите страстта на мъжа създава комплекси не само в неговата глава. Дори и много уверени жени могат да си помислят „напълняла съм, вече не ме харесва“ или „наближавам 30-те, вече не го възбуждам“. В такива моменти е добре да си припомните, че до нарушения в кръвоснабдяването на члена и съответно ерективна дисфункция водят и злоупотребата с алкохол и тютюн, честата консумация на мазни храни и заседналият начин на живот. Можете да вините себе си, само ако лично вие сте научили партньора да пие и да бъде мързелив.

Грешка 3. Да вините мъжа за всичко


Сексът след караница е нещо чудесно, но ако самият скандал е бил по повод секса, не разчитайте на успех. От друга страна когато в тялото бушуват хормони и не се е стигнало до успокояващ полов акт, на много жени им се приисква да креснат нещо злобно, например „Знаех си, че имаш друга! Върви при нея тогава!“. По-добре е да си замълчите – мъжът, който не може да оправдае безсилието си, не бива да се оправдава и за измислена изневяра. Така може да го докарате и до причинена от психически фактори импотентност.

Грешка 4. Да се откажете от секса

Бездействието е пагубно за сексуалното здраве. Да избягвате половите контакти от страх да се разочаровате е най-лошото, което можете да направите. За щастие мъжете и жените могат да доставят удоволствие един на друг и без ерекция. Периода на лечение ще ви даде чудесна възможност да пробвате нещо ново, да проявите фантазия и да разнообразите интимния си живот.

Грешка 5. Да акцентирате цялото си внимание върху секса

Когато убеждавате партньора да се консултира със специалист, не наблягайте на това, че ви притеснява липсата на секс или самата ви връзка. От медицинска гледна точна ерективната дисфункция е просто симптом на сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система и сигнал за това, че опасни за живота заболявания като инсулт и инфаркт вече са си набелязали жертва. Затова в разговора с мъжа подчертайте, че се притеснявате за здравето на своя любим, пък ерекцията е на най-заден план.

Грешка 6. Да изпадате в паника

Ерективната дисфункция в повечето случаи е лечима. Понякога обаче за подбиране на правилно лечение и ефективни медикаменти се иска време. Не изпадайте в паника, ако половин час след посещението в лекарския кабинет партньорът не ви се е нахвърлил като див звяр. Просто го подкрепете отново за трудното му решение да се консултира със специалист.

Коментар от сексолог:

Ерективната дисфункция е просто симптом, който показва соматични или психогенни проблеми. Да се постави диагноза „импотентност“ е също толкова нелепо, колкото да се даде заключение „висока температура“ или „кашлица“. Ако при мастурбация мъжът постига достатъчно твърдо състояние на члена и поне от време на време получава сутрешна ерекция, това е нагледно доказателство за физическо здраве на свързаните с проблема системи. В този случай не е нужно посещение при уролог или ендокринолог, а при сексолог психотерапевт, който работи едновременно под и над кръста. Специалистът ще помогне на пациента да предотврати развитието на синдром на тревожно очакване на сексуален неуспех и ще избере методи за лечение. Понякога е достатъчно едно посещение, при което лекарят обяснява механизмите на възникване на това разстройство, коригира психическата нагласа на партньора и дава точни насоки на двойката. В крайна сметка ерекцията е съвместен продукт от действията на двамата партньори.