Автор
Woman.bg

5-те най-разпространени мита за романтичните запознанства

Кой въпрос чуват най-често влюбените двойки? Ами разбира се: „Как се запознахте?“.

При това в отговор хората очакват да чуят нещо невероятно романтично, например „Сблъскахме се случайно в метрото, помежду ни прехвърча искра, а после половин година се оглеждахме за лицето на другия в тълпата, докато не се срещнахме най-сетне на купон у приятели“. История, достойна за сценарий на мелодрама. Началото на любовните връзки обикновено се свързва с цял куп клишета, които са абсолютно необосновани от научна гледна точка. Нека видим кои са петте най-разпространени.

1. Компютърджиите са „стари моми“

Четете още: 7 нелепи причини за развод

„Геймърите и останалите компютърни гийкове си умират девствени, тъй като най-голямото приключение в живота им е чатът на тема секс, а най-сериозната връзка – кореспонденцията с човек от противоположния пол във Фейбук“. Такава представа ни натрапват киното и телевизията – запалените по дигиталното гийкове задължително трябва да са дебели и срамежливи юноши с огромни очила и прекарват по-голямата част от живота си пред монитора.

Всъщност тези хора са умни, образовани, IT-подковани и много по-отворени, отколкото си мислим. Проучване от 2008 г. показва, че геймърите ходят на романтични срещи два пъти по-често от връстниците си, които не играят компютърни игри. При това с разрастването на интернет и игровия пазар вече почти не са останали хора, които да не „увисват“ понякога за няколко часа пред монитора с интересна игра. Както се вика, нека онзи, който не е туитвал днес, да хвърли по мен първия камък. Освен това потребителската аудитория на онлайн-игрите е огромна – и включва представители и на двата пола. Има немалко примери за семейни двойки, запознали се в някоя игра.

2. Сайтовете за запознанства са за неудачници

Четете още: Кои са най-лошите любовници?

„В сайтовете за запознанства висят само перверзници и неудачници, които не могат да разчитат на нищо в реалния живот. Те са толкова грозни, необщителни и глупави, че не могат да заговорят дори продавачката в супермаркета, камо ли пък да „свалят“ някое момиче“. Така си мислят повечето хора, уморили се да трият от имейла си спам-писма със заглавия „Намерете истинската любов!“ и „Половинката ви ви чака при нас!“.

Статистиката обаче показва точно обратното. Всеки пети потребител на сайт за запознанства намира в портала интимен партньор, при това 94 % от двойките, запознали се чрез интернет, продължават да се срещат и да общуват „офлайн“. Защо става така? Както знаете, хората са по-откровени в интернет, тъй като могат да скрият външните и вътрешните си недостатъци зад никове и аватари и да водят задушевни разговори. Понякога е много по-лесно да намерите съмишленици в мрежата, отколкото на живо, да намерите хора, които ще ви приемат, каквито сте. Едва ли ще започнете да разказвате на случаен спътник в метрото колко ви притесняват проблемите ви на работа, колко тежко сте приели като детет смъртта на любимото си куче или защо харесвате Бийтълс. А на един интернет-потребител можете да кажете абсолютно всичко – при това не ви се налага да го гледате в очите. Благодарение на сайтовете за запознанства можете лесно да намерите човек със сходни интереси и възгледи за живота.

3. Жените в любовта са по емоционални, а мъжете – по-спокойни и разумни

Четете още: Живееш ли с любовта на живота си?

Сигурно сте виждали редица филми, в които жената в пристъп на истерия руши всичко по пътя си, докато мъжът запазва пълно спокойствие и се опитва да я вразуми? Такива сцени се срещат в почти всички блокбастери, например в сериала „Сексът и градът“ - стилната, умна и сексапилна Кери Брадшоу редовно вдига скандали на своите поклонници. Наистина ли хората от киноиндустрията смятат, че мъжете са способни да разбият сърцето на една жена, а после спокойно да й забършат сълзите?

След допитване до над 1000 млади неженени хора и от двата пола учените са стигнали до извода, че всъщност именно мъжете са по-емоционални във връзките си – само дето не обичат да демонстрират чувствата си. Не очаквайте от мъж жалостливи статути в социалните мрежи или истерични припадъци. Представителите на силния пол по-често се затварят в себе си, дори ако се измъчват и плачат горчиво, щом останат насаме. Според психолозите това е свързано с факта, че за мъжа семейството е неговият тил. Затова споровете и несполуките в интимния живот застрашават личното му благополучие. Освен това мъжете имат по-малко възможности за емоционално „разтоварване“ - ако една жена спокойно се обажда на някоя своя приятелка, за да се „повайка“ и да й олекне, то мъжете не си позволяват подобни прояви на слабост.

4. Феминизмът убива романтиката

Четете още: Той харесва първо очите ти

„Жената има също толкова голяма нужда от мъж, колкото рибата от велосипед“ - това е един от девизите на феминистките, които се борят за равноправие на половете и отказват да си бръснат краката и да носят токчета, за да се харесат на мъжете. Смята се, че тези жени по правило са фригидни и асексуални, че възприемат мъжете само като донори на сперма. Не звучи много романтично, нали? Но дали е истина?

Статистиката показва точно обратното – жените, които се определят като феминистки, по-често от останалите имат хетеросексуални връзки („феминистка“ изобщо не е равностойно на „лесбийка“). Освен това в разрез с всеобщото мнение феминистките не бият и не унижават партньорите си, а имат разнообразен сексуален живот и хармонични отношения с любимия.

5. Двойките, които са поживели заедно, са по-добре подготвени за семеен живот

Четете още: 13 секс съвета

Отдавна вече сме преодолели предразсъдъка, че преди сватбата не бива да има никакви сексуални контакти, пък камо ли съжителство на двамата влюбени. За сметка на това днес се смята, че преди да се закълнат един на друг във вечна любов партньорите трябва да се „тестват“, живеейки заедно година-две. Уж резкият преход към съвместен живот е истинската причина за честите разводи, а предварителното съжителство позволява на двойката да хармонизира връзката си.

По данни на изследователи от Денвърския университет обаче двойките, които са живели заедно преди сватбата, се развеждат или биват недоволни от брака си по-често. С други думи мъжът и жената, които са решили първо „да си поиграят на семейство“ и да изпробват партньора имат по-голям шанс да се разделят – иначе защо ще им хрумне да тестват половинката си? Ако например партньорът ви често пие и ви крещи, съжителството с него едва ли ще го промени. Освен това според психолозите има и друга уловка – вместо да разглеждат съжителството си като начало на съвместния си живот двойките го възприемат като един най-обикновен етап от връзката си. Момичетата си въобразяват, че след тази стъпка по-лесно ще получат предложение за брак. Практиката обаче показва, че натискът в тази посока води до противоположния резултат. Така че законният брак все така си е чудесна основа за създаване на съвместно домакинство и живот в любов и хармония.