Продължаваме списъка на 50-те най-здравословни храни на света на списание Times.

Сардини

Сардините са един от най-концентрираните източници на омега-3 мастни киселини. Също така те са един от най-богатите хранителни източници на витамин В12. В сардините са открити много ценни аминокиселини, каквито са аспарагиновата и глутаминовата, левцин, лизин, метионин, валин, треонин. В тях има голямо количество фолиева киселина, витамин Е и биотин.

Чрез една консерва сардини, приблизително 90 г се набавят цели 137% от дневните нужди на витамин В12, 69% от нуждите за селен, 62% на витамин D, 57% от потребността за омега-3 мастни киселини и около 45% от необходимостта за деня на фосфор и белтък.

Аншоа

Има 144 вида аншоа. Тя снабдява тялото с полезни протеини и намалява опасността от сърдечно-съдови проблеми, нормализира стойностите на кръвното налягане. Ценните съставки, съдържащи се в аншоата, понижава нивата и на вредния холестерол.

Аншоа веднъж седмично повлиява положително костите и ги подсилва.

Сьомга

Сьомгата е отличен източник на витамин А, витамини от В-групата /В5, В6, В12/, както и витамин Е. Съдържанието на омега-3 мастни киселини в сьомгата е несравнимо.

В състава на тази ценна риба влизат големи количества натрий, фосфор и калий, следвани от магнезий, цинк, желязо. 100 г сьомга съдържат 142 калории, 6.34 мазнини, 55 мг холестерол, 69 мл вода, 19.8 г белтъчини.

Пилешко

Пилешкото месо се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е. Въглехидрати няма, а мазнините са малко.

Пълнозърнест хляб

Уверете се, че хлябът е 100% пълнозърнест. В 100 г пълнозърнест хляб се съдържат средно 54.6г въглехидрати, 7.8г протеин, 0.2г мазнини, различни витамини и около 100 до 250 ккал при различните видове.

Киноа

Киноата е изключително богата на протеини - около 14-20%, много добър източник на витамин Е и В. Киноата е единственият природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой.

Киноата съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. 100 г киноа съдържа 14 г белтъчини, 6 г мазнини, 7 г фибри, 64 г въглехидрати и 368 Ксаl.

Вижте останалите ето ТУК!