В изобилието от суперхрани на пазара е швсе по-трудно да направим своя избор. Затова, днес, обръщаме внимание на една от тях. Тя е здравословна и вкусна, съвместима с множество продукти и лена за приготвяне. Става въпрос за семената от чия.

#Чия за здраво сърце

Знаете ли, че семената от чия допринасят за намаляването на серумните триглицериди и "лоши" нива на холестерол (LDL) като същевременно увеличават "добрия" холестерол (HDL)? Добре звучи, нали!

#Здраво тяло, строен силует

Две супени лъжици на порция са достатъчни, за да набавите необходимите за тялото протеини. Чия семената съдържат между 15-25% протеин. Имайки предвид, че те съдържат и фибри, тези малки зрънца са чудесни за закуска, обед и вечеря. Благодарение на тях ще можете да поддържате своята фигура, освобождавайки се от натрапчивите мисли за диети и наднормено тегло. Притеснения, които развалят удоволствието към храната.

#Хранителна, незаменима

Семената от чия притежават множество хранителни и структурни предимства. Богати на калций, желязо и цинк, те са чудесна нутри-бомба за здрава имунна система. Освен това те съдържат и магнезий, фосфор и не само. В чия има и минерали, допринасящи за укрепването на костната система.

#0% глутен, 100% удоволствие

Тези от нас, които имат непоносимост към белтъчини, могат смело да включват семената от чия в ежедневните ястия. Те са добър източник на фибри и протеини. За разлика от останалите видове семена, чия се съхранява лесно при стайна температура, а срокът й на годност е до пет години.

Можем да обобщим, че семената на чия съдържат:

- до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури, сравнима е само с овеса;

- до пет пъти повече калций от млякото;

- до два пъти повече калий от бананите;

големи количества омега-3-мастни киселини.

Също така с чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинг десерти, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа.