Подходете отговорно към подготовката за интервюто

Преди всичко уточнете предварително в какъв формат ще се проведе интервюто – дали ще бъде събеседване, тест или разглеждане на бизнес-случай, изискващо проучване на услугите и стоките на компанията. Така ще знаете за какво да се подготвите. Ако ви очаква събеседване, бъдете готови да говорите без притеснение и да дадете отговор на въпросите, засягащи различни аспекти на кариерата и живота ви (например ваши постижения, хобита, любими книги и филми и дори нестандартни и трудни ситуации, в които сте изпадали).

Проучете възможно най-добре компанията, в която искате да работите – прочетете информацията в официалния й сайт (история на марката, продукти, бизнес-задачи), хвърлете едно око на страницата на фирмата в социалните мрежи.

Най-добрият начин да се отърсите от страха и тревогата преди интервюто е да си го представите не като изпит, а като разказ за себе си, в който няма грешни отговори.

Четете още: 10 фрази за щастлив живот


Облечете се семпло и елегантно

Универсалното решение е стилът smart casual, вариант на офис-облекло „без вратовръзка“. Големите западни компании са истинските основоположници на този стил и са дали възможност на служителите си да не носят официален костюм постоянно, а само на важни срещи и мероприятия.

Добър вариант е жилетка или пуловер в комбинация с класически панталон или пола в приглушен цвят. Важно е да подходите отговорно към създаването на образа си, защото първото впечатление се прави само веднъж. Не се опитвайте да изглеждате твърде ярко, авангардно или супер-модерно. Елегантни, спретнати и семпли дрехи и аксесоари – това е разковничето. Маникюрът и гримът също трябва да бъдат по-скромни.

Учтивост и спокойствие – вашите най-добри помощници

Най-важният съвет – бъдете учтиви и се усмихвайте. Интервюто е разговор между двама професионалисти. Не разгласявайте конфиденциални данни за предишните си работодатели, не говорете лошо за своите бивши и настоящи колеги или началници – това задължително ще направи неприятно впечатление на интервюиращия. Опитвайте се да водите диалог, вместо да се държите като на разпит.

Проявете заинтересованост не само към парите

Разбира се важно е да обсъдите с бъдещия работодател поставените от него изисквания и вашите задължения на желаната позиция. Поинтересувайте се и за вътрешната политика на фирмата – какво е прието да се прави и какво не. Можете да попитате каква е причината за освобождаването на желаната от вас позиция. Не се срамувайте да питате интервюиращия за личния му опит в компанията, това ще разреди обстановката, а всеки един професионалист с удоволствие ще ви разкаже историята си.

Недейте от самото начало да засипвате събеседника с въпроси относно заплащането, това създава впечатление, че единственият ви мотив са парите. Работа на интервюиращия е да ви попита какво заплащане очаквате. Ако не ви зададе такъв въпрос, възможно е компанията да е предвидила достатъчно голям бюджет за дадената длъжност и да се интересува повече от професионалното ви ниво, отколкото от „цената“ ви.

Не изпадайте в излишни подробности и не обсъждайте въпроси, които нямат пряко отношение към разговора (времето, политическата обстановка, преживяванията ви от последната ви отпуска и т.н.). Избягвайте и лични теми – религия, семейство и др..

Четете още: Flylady – всичко за 15 минути!

С обективност и прямота ще можете да отговорите на всеки един въпрос

Несъзнателното желание да поукрасите достойнствата си и да представите все още недотам силните си умения като безусловни може да ви изиграе лоша шега. Не забравяйте, че един опитен служител от отдел кадри веднага ще забележи това и ще провери какво точно сте направили, за да бъдете компетентни в дадена сфера.

Прямотата ви ще бъде оценена по достойнство, докато увъртанията ще предизвикат подозрение у интервюиращия. Запомнете, че стрес-интервюто е нещо, което далеч не се практикува във всички компании. Основната цел на този метод е интервюиращият да види доколко лесно може да ви изкара от зоната ви на комфорт и как ще действате в нестандартна ситуация. Универсалното оръжие при стрес-интервюта е доброто чувство за хумор. Помагат и добре формулираните насрещни въпроси.