Автор
Woman.bg

5 странични ефекта от носенето на висок ток

Във ваша полза би било да знаете някой факти, свързани с любимия навик на дамите да носят високи токове - независимо дали навън грее жарко слънце или тротоарите за отрупани със сняг.

Красотата и модата изискват внимание, грижа и... жертви.

Сигурно няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че високите токове могат да окажат ефект върху стойката, стъпалата и цялостното здравословно състояние.

Ето какво по-точно имаме предвид:

Страничен ефект от носенето на висок ток #1 – Остеоартрит

Изследвания показват, че високият ток причинява напрежение в ставите и най-вече в колената. Този натиск след време може да допринесе за дегенерация на ставите, а оттам и до остеоартрит. Рискът от заболяването се увеличава пропорционално на размера на тока.

Страничен ефект от носенето на висок ток #2 – Метатарзалгия

Метатарзалгия е общ термин, обозначаващ болки в стъпалото непосредствено преди пръстите или в т.нар. възглавнички. Това е заболяване което може да засегне както костите така и ставите в областта на възглавничките.

Най-общо причината за това заболяване е възпаление на една или повече метатарзални главички. Обикновено това състояние е предизвикано от голямо натоварване на стъпалото за продължителен период от време. По правило симптомите са остра, повтаряща се или хронична болка в областта на възглавничките. Най-често се среща при жени които носят неподходящи и неудобни обувки. Ако обувките се стесняват в предната част, възглавничките биват притиснати. Това препятства процеса на ходене и води до силен дискомфорт в предната част на стъпалото. Други фактори също могат да причинят силен натиск в областта на възглавничките и да доведат до метатарзалгия. Това например са обувки с висок ток или подлагането на стъпалото на големи натоварвания без подходящи обувки и стелки. Освен това с напредването на възрастта възглавничката изтънява, което ни прави податливи на болки в тази част на стъпалото.

Страничен ефект от носенето на висок ток #3 – Невром на Мортън

Не рядко срещан при използването на високи обувки са доброкачествените образувания в областта на нерва, минаващ между трета и четвърта метатарзална кост (най-често там, но може и на друго място в стъпалото) – невром на Мортън. Той също е резултат от интензивното дразнене и голямото налягане, което поема предната част на стъпалото. Обикновено предизвиква остра болка в областта, придружена със стрелкащи болки в пръстите, парене, ригидност (неподвижност). Невромът на Мортън може да бъде се появи и като следствие от ортопедични заболявания на стъпалото, като споменатите по-горе, но също и при плоско стъпало или халтави стави.

Страничен ефект от носенето на висок ток #4 – Ефект върху прасците и сухожилията

Прасците изглеждат много елегантни, повдигнати на висок ток, но редовното носене на подобни обувки може да доведе до задебеляване и скъсяване на мускулите, както и задебеляване и скъсяване на ахилесовото сухожилие. Това може да стигне такава степен, че да не позволява разгъването на последното и невъзможност за носене на ниски обувки.

Страничен ефект от носенето на висок ток #5 – Болки в гръбнака

Последствия от изтеглената напред тежест на тялото са още промяна в нормалната извивка на гръбначния стълб и повишаване напрежението в мускулите на гърба. Това обуславя често болки в средната или по-ниска част на гръбнака. Тези фактори както и общото напрежение на организма, дискомфорта в областта на стъпалата много често е причина за силно стягащо главоболие. Отделно нестабилните токове често са причина за загуба на равновесие и травми – изкълчвания, фрактури на кости.