Едва ли съществува по-неприятно чувство от това, което усещате, когато сякаш вътрешната ви интуиция ви подсказва, че нещо в отношенията между вас и любимия ви човек не е наред.

Много често това чувство може да бъде оприличено на ревност и не е никак необичайно да ни сполетява от време на време, когато сме в сериозна връзка. Но когато то по една или друга причина се засилва все повече с времето и на моменти ви кара да изпадате в паника, то вие имате проблем, който съвсем не е за пренебрегване.

Важно е да разберете дали ревността ви е оправдана, дали партньорът ви уважава чувствата ви или просто си внушавате. В следните ситуации можете да бъдете сигурни, че неприятното ви чувството е напълно оправдано и с право изпитвате съмнения към половинката си:

1. Той цени мнението на майка си, много повече от вашето

Когато чуете за мъж, който е изцяло подвластен на майка си, е неизбежно в главата ви да не изникне образа на бившия съпруг на Шарлот от "Сексът и градът“ - Трей. Спомняте ли си властолюбивата му майка Бъни, която го бе обсебила до такава степен, че му беше трудно да реши дори къде иска да вечеря?

Е, от развитието на този неуспешен брак научихме, че властната майка може много да попречи на отношенията на сина й с жените. В желанието си да го предпази, тя съсипва любовния му живот. Разбира се, няма нищо лошо в обичта и привързаността между майка и син, стига тя да не пречи на любовната му връзка. Вашият човек трябва да се интересува, както от мнението на жената, която го е родила и отгледала, така и от вашето. Подскажете му, че се чувствате пренебрегнати и че вие с удоволствие ще му дадете съвет в трудна ситуация, защото го обичате.

2.Имал е интимни отношения с жена от приятелския му кръг

Щом научите, че той се е целувал и вероятно е правил секс с жена, която в момента му е близък приятел, се опитайте да не откачате. Разбира се, че няма как да ви е приятно да знаете, че той все още излиза, макар и чисто приятелски, с жена, с която е имал интимни отношения, но всеки път, когато ревността ви започва чувствително да се покачва, си припомняйте факта, че щом е с вас, той ви обича и иска да е точно с вас, а не с другиго. Много е вероятно, когато въпросната дама е наоколо, да се чувствате некомфортно, защото химията между нея и вашия човек, все още не е напълно изчезнала (вероятно и никога няма да изчезне), но опитайте да не се поддавате на първосигналните си емоции.

3.Хобито му е по-важно от вас

Всъщност тук става въпрос по-скоро за гледането на мачове – любимо занимание на огромен процент от мъжете. Рядкост са жените, които с удоволствие биха седнали до половинката си пред телевизора, за да гледат футбол или волейбол. Повечето от нас биха предпочели да отидат на вечеря, на кино или просто да им бъде обърнато по-специално внимание и когато видят, че мъжът им е пленен от телевизора, им става някак тъжно. Дами, това е съвсем естествено, но не можем да се преборим и е най-добре, вместо да се караме с половинките си, през това време да се занимаваме с дейност, която ни е полезна и приятна. Ние също заслужаваме да си прекарваме добре и да се отпуснем, дори и да е насаме със себе си.

4.Когато откриете любовно съобщение или писмо от бившата му

Всеки от партньорите си има минало, което не може да промени, но и не е редно то да се намесва в настоящето. И когато откриете стар спомен (писмо,съобщение или картичка) от някоя отминала любов, е съвсем разбираемо да се шокирате и да почувствате ревност. Според много психолози, когато човек започва да обича и да се привързва към някого, той несъзнателно изключва възможността обектът на желанията и любовта му, да е изпитвал чувства към друг човек преди това. Истината е, че там където е текло, пак ще тече. Химията между двама души не може да се изпари напълно и завинаги. Това съвсем не бива да ви притеснява, просто ако намерите подобна бележка от бившата му приятелка, по-добре не я четете, макар и любопитството да ви изяжда. Замислете се, всеки от вас си има минало и то трябва да остане такова. Сега вие сте неговата любима и това е по-важно от всичко.

5.Изневерявал е преди

Ако сте от онези двойки, останали заедно след изневяра, то е напълно разбираемо да гледате половинката си с орлово око къде ходи и какво прави. Щом веднъж любимият ви е предал доверието ви, то много трудно би се върнало отново, но в случай, че вие сте решили да му простите и да продължите напред, не е добра идея редовно да преглеждате съобщенията и разговорите в телефона му. Обсъдете притесненията си с половинката си и ако не срещнете разбиране от негова страна, то може би трябва да преосмислите отношенията си.