Есента е сезонът на горските гъби. Самостоятелно набрани или купени от магазина, те често ни карат да се чудим какво по-специално и оригинално да приготвим от тях.

Разбира се нищо не ви пречи просто да ги задушите с картофи и лук, но има и ястия, които се отличават с наистина неподражаем вкус. Точно тях ще ви представим в тази статия.

Ризото с манатарки

Продукти:

* 300 гр. манатарки (или други гъби);

* 1 чаша ориз Арборио (или друг едър ориз);

* 2 малки глави лук;

* 70 мл. бяло вино;

* 700 мл. бульон (месен или зеленчуков);

* кашкавал;

* магданоз или мащерка;

* краве масло;

* зехтин;

* сол.

Ако имате желание и възможност, можете да добавите малко масло от трюфел.

Приготвяне:

1. Измийте и изчистете добре гъбите, нарежете ги и ги запържете в тиган до лек златист оттенък.

2. Пресипете ги в тава и ги печете в загрята до 190 градуса фурна 30 минути.

3. Запържете лука.

4. Добавете към него ориза (не е нужно да го миете предварително) и го бланширайте за две минути.

5. Добавете към ориза краве масло, изчакайте да се стопи. После влейте виното.

6. След като виното се изпари, влейте първата доза бульон (ще трябва да доливате по малко бульон, докато не омекне орезът). Точно в този момент посолете, за да получите идеален вкус.

7. Ризотото трябва да се бърка постоянно и се готви на средна температура.

8. Когато оризът достигне състояние "ал данте" (да хрупа съвсем леко), го свалете от котлона, добавете настърган кашкавал, зелени подправки и краве масло.



9. Разбъркайте ориза и го оставете.

10. Изкарайте гъбите от фурната и ги добавете към ориза. Ако разполагате с масло от трюфел, добавете една супена лъжица за неповторим вкус и аромат. Добър апетит!



Пилешки рулца с гъби

Продукти:

* 4 филета пилешки гърди;

* 1 глава кромид лук;

* 100 гр. гъби;

* 150 гр. червен касис или червени боровинки;

* сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:

1. Нарежете на ситно лука и измитите гъби.

2. Нарежете пилешките гърди надлъжно на пластове.

3. Начукайте с тъпото на ножа филетата.

4. Запържете в дълбок съд лука, добавете гъбите и задушавайте, докато не спрат да пускат сок. После добавете замразените плодове (касис или боровинки). Задушавайте още 5 минути.



5. Нарежете на ситно остатъците от филетата.

6. Смесете ги с гъбената смес, подправете със сол и пипер.

7. Вземете продълговато парче филе и подредете върху него гъбената плънка.

8. Завийте рулцата и ги вържете с памучен конец.



9. Запържете рулцата на тиган до готовност на месото. При желание можете да ги изпечете на фурна, но тогава ще станат малко по-бавно.

10. Ястието е готово за сервиране!




Равиоли с горски гъби

Продукти:

* 240 гр. брашно (2 чаши);

* 1 яйце;

* 2 супени лъжици студена вода;

* 1 супена лъжица зехтин;

* 1/2 чаена лъжичка сол;

* 300 гр. горски гъби;

* 1 глава лук.

Приготвяне:

1. Първо трябва да омесим тестото. Пресейте брашното и добавете в него солта.

2. Направете в купчината брашно кратер и изсипете в него яйцето, зехтина и студената вода.

3. Омесете стегнато тесто, след което го месете активно още 10 минути.

4. След като тестото стане еластично, сложете го в купа, покрийте с чиста кърпа и го оставете да престои половин час.



5. Дойде ред и на плънката. Измийте и нарежете гъбите.

6. Запържете в тиган гъбите и лука, докато не се изпари всичката течност.

7. Разделете тестото на две части и ги разточете тънко. Подредете порции плънка през определено разстояние (например 4 см.).

8. Покрийте с друг пласт тесто.



9. Притиснете добре тестото по ръба около порциите плънка.

10. Изрежете внимателно равиолите със специална форма или с нож.

11. Сварете равиолите във вряла вода с 1 супена лъжица олио. Можете да ги сервирате със сметанов сос. Добър апетит!




Гъбена крем-супа

Продукти:

* 700 гр. гъби;

* 300 гр. картофи;

* 2 глави червен лук;

* 600 мл. сметана;

* 1 кръгло ръжено хлебче;

* 100 гр. сухо бяло вино;

* подправки и соев сос.

Приготвяне:

1. Нарежете всички съставки.

2. Разделете измитите гъби на две равни части. Половината гъби нарежете и запържете с лука.

3. Добавете в тигана бялото вино и го оставете да се изпари.

4. Сложете картофите да се варят и подсушете леко хлебчето на фурна.



5. Добавете в пържените гъби с лук соев сос, сол и подправки. Пържете още малко.

6. Изкарайте хлебчето от фурната и изрежете горната му коричка. Изкарайте мекото на хляба.

7. Сложете кухото хлебче пак във фурната да се подсуши. От меката част можете да направите крутони.

8. Нарежете и запържете втората половина от гъбите.



9. Пасирайте сварените картофи. Добавете към тях първата доза запържени гъби с лук и сметаната.

10. Подправете с подправки по ваш вкус и сложете тенджерата на котлона, за да кипне супата.

11. Изкарайте от фурната ароматното подсушено хлебче и го напълнете със супа. Добавете отгоре препържени гъби от втората партида и зелени подправки.




Пай с горски гъби

Продукти:

* 1-1.5 кг. горски гъби;

* 3/4 чаши сметана;

* 100 гр. твърдо сирене;

* 300 гр. готово столистно тесто;

* 50 гр. краве масло;

* шепа сушен копър;

* сол, пипер и подправки на вкус;

* олио за намазване на тавата.

Приготвяне:

1. Измийте гъбите и ги нарежете.

2. Разтопете в голям тиган краве масло и изсипете гъбите.

3. Пържете ги 15-20 минути, докато не изгубят голяма част от обема си.

4. Оставете няколко гъбки за украса на пая. Нарежете ги на тънки пластини и ги запържете от двете страни.



5. Добавете сметаната.

6. Задушавайте 5-7 минути, след което охладете сместа.

7. Размразеното столистно тесто се постила равномерно (и по стените) в намазана с олио тава.

8. Изсипете върху тестото гъбената плънка и поръсете с настъргано сирене. Най-отгоре наредете препържените гъбени резенчета.



9. Печете пая в загрята до 190-200 градуса фурна до готовност на тестото.