В популярната култура и фитнес индустрията битуват много митове и доста хора попадат в капана, вярвайки сляпо в тях, пише Visualistan.

Ако някой ви каже, че органичната храна е най-добрата за сваляне на килограми, вие най-вероятно ще му повярвате, но не бива да го правите просто така. Да знаете истината за митовете е един от ключовите фактори, водещи до здравословен живот.

Мит 1 - Ако сте тежки, значи сте дебели

Особено когато започнете да тренирате нещо, всъщност е съвсем нормално да качите малко тегло. Тренировките стимулират тялото за създаването на мускули и подобряването на метаболизма. Тези мускули съдържат много вода, която на свой ред тежи доста.

Освен това понякога може да получите възпаление, което води до задържане на вода в първите няколко седмици от тренировките. Ето защо изобщо не е необичайно да качите килограми. Мускулите са и доста по-плътни от мазнината, което означава, че колкото повече мускули имате, толкова по-тежки може да бъдете; това обаче не означава, че сте дебели.

Мит 2 - Консумирането на плодове ви прави здрави

Зеленчуците имат по-малко калории от плодовете, а освен това захарта в плодовете е предимно фруктоза, която се складира в черния дроб, а не в мускулите. По-добре е да ядете зеленчуци, отколкото плодове, тъй като плодовете всъщност пречат на отслабването в дългосрочен план.

Мит 3 - Солта е вредна за вас

Солта е минерал и като всички други минерали, тя е важна за здравето ви. Ако нивото ѝ в организма е ниско, тялото намалява потенето до минимум, за да задържи малкото сол, която има. Диетата с умерено количество сол позволява на организма да освобождава ненужното количество по-добре, като и има положително влияние върху броя на електролитите.

Виж още: Три ключа за отслабване, ако диетата не проработи

Мит 4- Органичната храна е най-добрата за отслабване

Без значение колко органични могат да бъдат някои продукти, всички те съдържат калории. Те са по-здравословни в смисъл, че не са обработвани с пестициди и химикали, но преяждането си е преяждане, дори ако продуктите са органични и те ще качат килограмите ви.

Мит 5 - Диетичната сода ви прави дебели

Диетичните напитки не съдържат хранителни вещества, поради което нямат и калории. Диетичните продукти като сода и други газирани напитки няма да повишат теглото, но могат да ви накарат да се чувствате издути и да усещате дискомфорт в стомаха. Това обаче далеч не е същото, като натрупването на телесна маса.

Източник: obekti.bg