Скъпи дами, зарадвайте любимия си с една хубава изненада във вид на красива и изискана закуска. Как ли? Ние ще ви кажем.

Горещи хлебчета със сладко и карамелизирани ябълки

Продукти:

* 4 супени лъжици тръстикова захар;
* 1 супена лъжица краве масло;
* 2-3 твърди кисело-сладки ябълки (може и круши);
* 4 хлебчета (може да са леко изсъхнали);
* 3 супени лъжици сладко от вишни или сливи;
* 2 супени лъжици мюсли;
* 150 гр. сметана (или кисело мляко).

Приготвяне:

1. Изсипете тръстиковата захар в сух тиган и я стоплете на среден огън. Добавете кравето масло, а после и нарязаните ябълки (или круши) и пържете 4-5 минути.

2. Разрежете хлебчетата на половинки. Ако не са достатъчно пресни, намажете ги с масло и ги запечете леко. Намажете половинките със сладко и поръсете с мюсли. Наредете отгоре карамелизираните ябълки и сервирайте със сметана за сос.

Четете още: Веган кекс с банани и овесени ядки


Малиново-сметанено облаче

Продукти за бадемовата плънка:

* 100 гр. овесени бисквити;
* 100 гр. мюсли без стафиди;
* 120 гр. нарязани бадеми;
* 2 супени лъжици брашно;
* 1/2 чаена лъжичка млян кардамом;
* 140 гр. размекнато краве масло;
* щипка сол.

Продукти за малиновия сос:

* 200 гр. малини;
* 40 гр. захар.

Продукти за крема:


* 360 гр. пълномаслена заквасена сметана;
* 250 гр. сметана (25 %);
* 130 гр. захар;
* 1 пакетче ванилия;
* 2-3 капки есенция бадем.

Продукти за декорация:

* 2-3 стръка прясна мента.

Приготвяне:

1. Първо направете бадемовия блат. Начупете бисквитите на малки парчета и ги изсипете в блендера заедно с мюслито, бадемите и брашното. Смелете всичко на не твърде ситни трохи. Добавете мления кардамом, кравето масло и солта. Разбъркайте добре.

2. Разстелете равномерно сместа на тава, покрита с хартия за печене, и печете 15-20 минути при температура 180-190 градуса, като разбърквате от време на време. Трябва да получите златист цвят. След изпичане размачкайте трохите, за да се получи еднороден ситен „пясък“.

3. Докато трохите изстиват, пригответе малиновия сос. Смесете малините със захарта, кипнете ги на силен огън и изстудете.

4. Пригответе крема. Разбийте заквасената сметана на плътна пяна. Отделно смесете сметаната със захарта, ванилията и есенцията бадем. Разбийте и тази смес на сняг. Смесете съдържанието на двете купи и разбъркайте.

5. Разпределете крема по десертни купички или чаши, като ги напълните до половината. Излейте във всяка порция 2 супени лъжици охладен малинов сос, поръсете отгоре с изпечените трохи, украсете с мента и сервирайте.

Четете още: Най-полезните закуски

Парфе с мюсли, ликьор от орехи и кисело мляко

Продукти:

* 200 гр. натурално кисело мляко;
* 100 гр. мюсли;
* 100 гр. вода;
* 300 мл. пълномаслена сметана;
* 6 жълтъка;
* 3 супени лъжици ликьор от орехи;
* 50 гр. горски плодове.

Приготвяне:

1. Разбийте жълтъците и захарта на водна баня, докато не се нагреят до телесна температура. После охладете.

2. Отделно разбийте сметаната и я смесете с жълтъците. Оставете сместа в хладилника за едно денонощие.

3. Добавете ликьор от орехи в киселото мляко и разбъркайте добре.

4. Нарежете застиналото парфе на парчета. Наредете във висока коктейлна чаша слоеве парфе, мюсли и кисело мляко.

5. Украсете с горски плодове.

Четете още: Неустоимо изкушение: Домашен шоколадов пудинг кейк

Яйца „Бенедикт“

Продукти:

* 2 яйца;
* 2 пълнозърнести или ръжени хлебчета;
* 150 гр. студено пушена сьомга;
* 100 гр. заквасена сметана (25 %);
* 1 чаена лъжица горчица на зърна;
* 1 малка връзка сибирски лук;
* 2-3 стръка пресен босилек;
* малка шепа спанак;
* малка шепа киселец.

Приготвяне:

1. Сварете яйцата твърдо или рохко.

2. Междувременно разрежете хлебчетата на половинки и ги запечете на тиган или на грил до златисто. Нарежете сьомгата на тънки резени.

3. Пригответе соса – смесете горчицата, сметаната,ситно нарязания сибирски лук и половината от босилека. Разбъркайте добре.

4. Подредете по хлебчетата листа спанак, киселец и босилек. Полейте със сос и сложете отгоре резени сьомга и половинки яйца.

Четете още: Палачинки от цял свят

Сандвич с пилешко и смути от краставица

Продукти за сандвича:

* 1-2 сладки домата;
* 1 шепа листа от маруля;
* 200 гр. варено или печено пилешко филе;
* 1 авокадо;
* 4 филии ръжен хляб;
* 4 супени лъжици кетчуп или доматен сос;
* 1 шепа рукола;
* сол и пипер на вкус.

Продукти за смутито:

* 600 гр. натурално кисело мляко;
* сока от 1/4 лимон;
* 1 средно голяма краставица;
* 1 връзка магданоз или стръкове кориандър;
* сол.

Приготвяне:

1. Нарежете доматите на тънки кръгчета. Ако листата маруля са твърде големи, накъсайте ги. Нарежете пилешкото на тънки резени. Обелете авокадото, извадете костилката и нарежете месестата част на тънко.

2. Намажете филиите с кетчуп или доматен сос. Наредете отгоре листа маруля и рукола, пилешко, резени домат и авокадо. Подправете със сол и пипер.

3. За смутито смелете в блендер краставицата с магданоза, киселото мляко и лимоновия сок. Подправете със сол на вкус. Разбийте добре, при желание може да добавите кубчета лед. Сервирайте напитката със сандвича.