Шепа мюсли, орехи и сушени плодове е и удобна и полезна закуска за вечно бързащия човек. Добавяме само мляко, йогурт или сок и готово.

Не бива да забравяме и златното правило, че сутринта закуската трябва да е пълноценна, обядът - разнообразен и полезен, а вечерята – колкото се може лека.

“Баща” на мюслито е швейцарският учен Бирхер-Бенер - основоположник на суровоядството. Според него растителните продукти, които не са преминали през топлинна обработка, задържат в себе си частиците слънчева енергия и затова притежават целебни свойства. Затова, ако човек ги приема в този вид, се зарежда с жива енергия.

Днес, един век по-късно, подобни доводи ни се струват смешни, но не само не сме се отказали от мюслито, а и научните доказателства за конкретните ползи от него продължават да се трупат.

Предлагаме ви 5 от доказаните му полезни свойства.

1. Мюслито е запас за цял ден. То се преработва дълго, бавно се усвоява от организма и отлично стабилизира нивото на захарта в кръвта. Изядено за закуска, утолява за дълго време глада.

Четете още: Поднорменото тегло е по-опасно от наднорменото

2. Мюслито подобрява работата на червата, защото е богато на целулоза, която способства за профилактиката на рака на дебелото черво и различните чревни разстройства. Целулозата е тази част от растенията, която не се преработва. Тя се свързва с водата, като подобрява храносмилането и предпазва от констипация (запек). Особено богати на целулоза са пшеничните кълнове, овесените, ечемичните и ръжените зърна.

3. Мюслито повишава настроението, защото тялото започва да отделя повече серотонин, който оказва успокоително въздействие на нервната система и способства за доброто разположение на духа.

Четете още: Нека ви представим чая от магданоз

4. Мюслито е препоръчително и за тези, които искат да намалят теглото си. Съдържащите се в него сложни въглехидрати и целулоза намаляват риска от затлъстяване - то способства за бързото засищане. Освен това е сравнително трудно преработваща се храна, която изисква от организма значителни енергийни загуби за нейното усвояване.

5. Ядките, семената и сушените плодове обогатяват мюслито с витамини и минерали и го превръщат в една наистина пълноценна закуска.

Източник: zdrave.bg