Сигурно много пъти сте готвили ориз по различни начини. Подбрали сме за вас пет рецепти от цял свят, с чиято помощ ще можете да разнообразите менюто си и да зарадвате близките си.

Оризът се съчетава отлично със скариди и пилешко – такива продукти са включени в испанската паеля, пържения китайски ориз и американския ориз със сирене. Има и две рецепти за вегетарианци или постещи – ямайски ориз с боб и малайзийски кокосов ориз с пикантен доматен сос.

Четете още: Продукти, понижаващи апетита

1. Паеля от Валенсия

Паелята с морски дарове е испанско национално ястие, което можете да опитате не само във Валенсия, но и в собствения си дом.

Продукти:

* 1 супена лъжица зехтин;
* 300 гр. белени скариди;
* 3/4 чаена лъжица сол;
* 1/4 чаена лъжица черен пипер;
* 1/2 чаша тънко нарязан испански салам чоризо;
* 50 гр. пилешко филе;
* 1 чаша нарязан лук;
* 3 скилидки нарязан чесън;
* 1/2 чаша домати;
* 1/4 чаена лъжица шафран;
* 1 чаша ориз арборио;
* 2/3 чаша бяло вино;
* 1 супена лъжица каперси;
* 1/2 чаша замразен зелен грах;
* 400 мл. пилешки бульон;
* 1/4 чаша вода;
* 18 миди;
* лют пипер на вкус;
* 2 супени лъжици пресни стръкове кориандър.

Приготвяне:

Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Смесете солта и пипера и в половината количество оваляйте белените скариди. Запържете ги за около 4 минути. Прехвърлете ги в друг съд и за 1 минута запържете салама в същия зехтин. После го прехвърлете при скаридите.

Нарежете на ситно пилешкото месо, поръсете го с остатъка от подправките и го запържете до златисто. После добавете в тигана нарязаните домати, каперсите и шафрана и пържете още 1 минута. Добавете ориза, виното и бульона и оставете сместа да кипне. После покрийте с капак, намалете температурата и оставете тигана на бавен огън за 25 минути, докато омекне оризът.

Добавете към ястието скаридите, граха, водата и мидите. Покрийте отново с капак и задушавайте 8 минути на среден огън (или докато мидите не се отворят). Свалете паелята от огъня, подправете с лют пипер и кориандър и оставете ястието да се насити с аромат за 3 минути.

Четете още: 10 хранителни продукта срещу депресия

2. Пържен ориз със скариди от Китай

Смята се, че пърженият ориз е най-популярното ястие в китайските ресторанти. Засищащо, ароматно и много вкусно!

Продукти:

* 2 супени лъжици бульон;
* 2 супени лъжици оризово вино или саке;
* 1 супена лъжица соев сос;
* 1 супена лъжица тъмно сусамено олио;
* сол и пипер на вкус;
* 2 супени лъжици олио;
* 2 яйца;
* 2 чаши нарязан зелен лук;
* 1 супена лъжица нарязан джинджифил;
* 5 чаши сварен ориз;
* 400 гр. варени скариди;
* 100 гр. замразен грах.

Приготвяне:

Смесете в голяма купа първите 6 съставки и ги оставете настрана. Сложете тиган-уок на среден огън и загрейте олиото. Запържете бързо разбърканите яйца, добавете нарязания лук и джинджифила и пържете още 1 минута. Добавете в тигана ориза, скаридите и размразения грах и пържете още 3 минути. Накрая добавете пилешкия бульон и соевия сос и разбъркайте добре.



3. Класически ориз с боб от Ямайка

Оризът с фасул е доста необичайно ястие в България, но в Ямайка е много разпространено и често се готви за обяд.

Продукти:

* 400 мл. кокосово мляко;
* 1/4 чаша вода;
* сол и пипер на вкус;
* 3 стръка прясна мащерка;
* 1 скилидка чесън;
* 1 чаша ориз жасмин;
* 400 гр. готов черен боб.

Приготвяне:

Сложете средна по размер тенджера на котлона на умерена температура и смесете първите 5 съставки. Изчакайте сместа да кипне, после добавете ориза, намалете температурата до минимум и гответе под капак 20 минути или докато течността не попие в ориза. Свалете тенджерата от котлона, извадете стръковете мащерка и чесъна, разбъркайте внимателно ориза с боба и оставете ястието захлупено с капак за 5 минути преди сервиране.



4. Кокосов ориз с пикантен доматен сос от Малайзия

Това ястие ще ви изненада с контраста между сладникавия ориз „жасмин“, сварен в кокосово мляко, и пикантния вкус на соса „Самбал“.

Продукти:

* 3 чаши кокосово мляко;
* 2 чаши ориз жасмин;
* 2 дафинови листа;
* сол на вкус;
* люти чушки на вкус;
* 1 супена лъжица фъстъчено масло;
* 1 чаша лук шалот;
* 2 чаени лъжици нарязан чесън;
* 1 супена лъжица кафява захар;
* 1 чаена лъжица настъргана кора от лайм;
* 2 супени лъжици сок от лайм;
* 400 гр. домати.

Продукти:

Смесете кокосовото мляко, ориза и дафиновия лист в тенджера среден размер и кипнете сместа. Намалете температурата, покрийте с капак и варете на бавен огън 20 минути, докато оризът поеме течността. Оставете ориза да престои 5 минути, после извадете дафиновия лист. Разбъркайте леко ориза с вилица и подправете със сол на вкус.

Изчистете от семките лютите чушки и ги нарежете на ситно. Загрейте на среден огън фъстъченото масло в голяма тенджера. Добавете лука и чесъна, пържете 3 минути до златисто-кафяв цвят. Добавете лютите чушки и кафявата захар, разбъркайте добре и пържете още 1 минута. Накрая добавете нарязаните домати, кората и сока от лайм. Намалете температурата и варете 20 минути, докато сосът не се сгъсти. Подправете със сол на вкус.



5. Печен ориз с пилешко, спанак и гъби от САЩ

Такива печени ястия са много популярни в Америка. Вместо шийтаке можете да ползвате гъби по ваш избор.

Продукти:

* 4 супени лъжици краве масло;
* 1 глава лук;
* 2 скилидки нарязан чесън;
* 400 гр. гъби шийтаке (или друг вид);
* 300 гр. спанак;
* 3 супени лъжици брашно;
* 3 чаши мляко;
* 2 чаши настъргано сирене Грюер;
* сол и черен пипер на вкус;
* 4 чаши сварен кафяв или див ориз;
* 3 чаши варено или запържено пилешко филе.

Приготвяне:

Загрейте 1 супена лъжица масло в голям тиган на среден огън. Запържете лука, докато омекне, добавете чесъна и гответе още 1 минута. В същия тиган добавете нарязаните гъби и пържете още 8 минути или до омекване. Добавете половината от спанака и задушавайте с постоянно бъркане, докато спанакът не омекне. После добавете останалия спанак и задушавайте с бъркане още 2 минути.

Разтопете останалите 3 лъжици масло в голям тиган на среден огън. Добавете брашното и пържете 1 минута с постоянно бъркане. Бавно излейте в сместа млякото и гответе още 5 минути или докато сосът не се сгъсти. Свалете го от огъня и добавете в него настъргано сирене. Бъркайте до постигането на еднородна смес. Подправете със сол и пипер, смесете соса със съдържанието на другия тиган и ориза и излейте всичко в намазана с масло форма за печене. Покрийте отгоре с фолио и печете 45 минути на 180 градуса. Сервирайте ястието 5 минути след изваждането му от фурната.